Eten wat de pot schaft

Eten wat de pot schaft

Vanaf zijn eerste verjaardag kan je kind al mee-eten met wat je zelf eet. Je zult de hapjes op zijn bord nog wel moeten aanpassen aan zijn vaardigheid met het bestek. Ook zijn er bepaalde ingrediënten waar je beter (nog) even mee kunt wachten. Misschien kan je kleine al redelijk met een lepel uit de voeten. Het zal nog even duren voordat hij ook mes en vork gebruikt. Je zult het eten op zijn bord tot die tijd zo moeten aanbieden dat hij het op een lepel kan scheppen of met zijn vingertjes op kan pakken. Dat betekent dat je zijn vlees, groente en boterhammen in blokjes of reepjes moet snijden. Groente, fruit en aardappelen kun je bovendien prakken of pureren. Zo wordt de maaltijd hanteerbaar voor je kind.

Belangrijke voedingsstoffen

Het lichaam van je kind heeft behoefte aan een aantal specifieke voedingsstoffen:

Calcium

Deze bouwstof is nodig voor de ontwikkeling van de botten, tanden en spieren van je kind. Ongeveer 350 milligram calcium per dag is een goede hoeveelheid. Dat staat gelijk aan één beker volle melk, een bakje yoghurt, een paar blokjes kaas of een kleine portie (gekookte) bladgroenten.

Eiwitten en ijzer

Met behulp van eiwitten maakt het lichaam van je kind nieuw weefsel aan. Het mineraal ijzer speelt onder meer een belangrijke rol bij de aanmaak van bloed. Beide bouwstoffen zijn aanwezig in rood vlees, groene bladgroenten, (volkoren) graanproducten en bonen. Je kleine heeft genoeg aan één tot twee kleine porties per dag.

Vetten

Vetten zijn een belangrijke voedingsstof om binnen te krijgen, niet alleen als brandstof maar ook als bouwstof. Vetten bevatten essentiële vetzuren die niet op een andere manier binnen te krijgen zijn en die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Daarnaast bevatten vetten belangrijke vitamines. Vetten zijn onder te verdelen in twee soorten: verzadigde en onverzadigde. Let erop dat je kind vooral de onverzadigde vetten binnenkrijgt. Deze zitten in producten als margarine, oliën, noten en vis. Volle zuivelproducten en vette vleesproducten zijn niet aan te bevelen omdat die vooral veel verzadigde vetten bevatten.

Gevarieerd menu voor je kind

Naast deze specifieke voedingsstoffen heeft je kind natuurlijk ook gewoon een gevarieerd menu nodig, dat voldoende groente, fruit en koolhydraten bevat. Het is het beste om je kleine iedere dag wat fruit en een portie groente te laten eten. Zorg verder voor ongeveer drie tot vier porties die rijk zijn aan koolhydraten. Daarbij moet je denken aan een plakje brood, een paar lepels rijst of pasta of een kommetje cornflakes. Vergeet zijn menu tenslotte niet aan te vullen met gezonde drankjes.

Wat geef je je kind niet te eten?

Er is nog steeds een klein aantal producten en ingrediënten die je beter niet of met mate op het menu van je kleine kunt zetten. Daarbij moet je denken aan:

  • Schaal- en schelpdieren zoals garnalen of krab. Deze kunnen een allergische reactie oproepen en schadelijke stoffen bevatten.
  • Rauwe of zachtgekookte eieren. Zo vermijd je het gevaar van een salmonellavergiftiging.
  • Hele noten. Je kind kan zich daar namelijk makkelijk in verslikken. Bovendien zijn ze vaak te hard voor zijn gebit.
  • Grof volkoren brood. Ook dat is lastig kauwen en kan bovendien diarree veroorzaken bij je kleine.
  • Zout. De nieren van je kind zijn nog niet zo goed in staat om zout te verwerken. Voeg daarom bij voorkeur geen zout toe aan zijn eten en vermijd zoute gerechten als soep uit blik of gezouten vis.
  • Suiker. Te veel suiker is slecht voor zijn tanden. Houd dus goed in de gaten hoeveel zoete hapjes en drankjes je kind op een dag binnenkrijgt. Vooral frisdrank en sommige soorten vruchtensap uit een pak of een fles bevatten veel suiker.
  • Wacht tenslotte nog even met hete en sterk gekruide gerechten.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender