Biologische voeding voor kinderen

Biologische voeding voor kinderen

Biologische voeding voor kinderen - die je zo gezond mogelijk wilt grootbrengen - klinkt heel logisch. Of je ook gezonder bent als je biologisch eet, is moeilijk te zeggen. Want je gezondheid wordt ook bepaald door andere dingen, zoals beweging en woonomgeving. Biologisch-dynamische voeding gaat een stapje verder en stelt nog hogere eisen aan met name dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Als je zelf (vooral) biologische voeding eet, is het logisch dat je je kind ook zo te eten geeft. Maar hoe doe je dat een beetje handig? En wat is biologische voeding eigenlijk precies?

Wat is biologische voeding precies?

Als we kijken naar de website van het Voedingscentrum, wordt er bij de productie van biologisch voedsel zoveel mogelijk rekening gehouden met de wereld en dieren. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de landbouw en dat wordt ook gecontroleerd. Dit geldt niet alleen voor landbouw, maar ook voor biologische vlees houderijen en biologische viskweek.

Is biologische voeding gezonder dan niet-biologische voeding?

Voedingscentrum geeft ook aan dat biologische over het algemeen net zo goed voor ons zijn als niet-biologische producten. Bovendien is het net zo veilig om te eten.

Hoe herken je biologische producten?

Biologische producten krijgen keurmerken. In de Nederlandse supermarktschappen herken je de producten dus, als ze een van de volgende keurmerken hebben: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

Maar let op: samengestelde biologische producten mogen ingrediënten bevatten die niet biologisch zijn. Daar zit overigens wel een maximum aan: slechts 5% van de ingrediënten mag niet biologisch zijn.

Redenen om biologisch te eten

  • Biologische groente en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen en bevatten gemiddeld meer mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en bioactieve stoffen.
  • Biologische zuivel bevat meer gezonde vetzuren.
  • Biologisch vlees is - behalve diervriendelijker - vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Er worden geen genetisch gemodificeerde soja- of maïssoorten aan de voeding toegevoegd. De dieren staan minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt, zodat er geen groei- en stresshormonen in het vlees terechtkomen. Ook is het aantal dieren op een biologische boerderij beperkt; vaak wordt de mest direct ingezet om voedergewassen te kweken. Wil je helemaal geen vlees geven aan je kind of misschien wel vegan eten? Hier lees je alle tips over het vegetarisch of veganistisch opvoeden van je kleine.

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender