Aan tafel met de feestdagen

Aan tafel met de feestdagen

Veel feestdagen kenmerken zich door het lang samen aan tafel eten. Voor kleine kinderen is dit vaak een lange zit. Hoe maak je het voor je kind en jezelf gezellig?

Allereerst kun je bepalen of een uitgebreid diner wel geschikt is voor je kind. Je zou ervoor kunnen kiezen om alle kleine kinderen eerder te eten te geven. Daarna kunnen ze een film kijken, nog even spelen of naar bed als het hun tijd is. Hierna geniet je als volwassenen van een ontspannen maaltijd.

Wil je wel met z’n allen aan tafel, dan kun je ervoor kiezen om een aparte kindertafel te dekken. Hier kunnen peuters en kleuters een kleurplaat maken tussen de gangen door. De allerkleinsten zitten natuurlijk in de kinderstoel. Hen kun je een speeltje geven, zodat ze zich niet vervelen. Is het een feestdag waar cadeaus bij horen? Geef dan een klein cadeautje tijdens de maaltijd. Hier kan je kind aan tafel mee spelen.

Gezonde en lekkere hapjes voor de feestdagen

  • rauwkost met dipsausje
  • gevulde pannenkoekjes
  • fruitsalade
  • gevuld eitje
  • zelfgemaakte patat in de vorm van kerstboom of sneeuwpop
  • omelet, kleine gehakt- of kaasballetjes
  • kaasstengel
  • miniloempia
  • bladerdeeg gevuld met worstje of feta
  • wraps gevuld met je kinds lievelingsgroente

Als je kind het leuk vindt, laat hem dan meehelpen. Je kunt de tafel mooi dekken en het eten serveren (pas op met hete pannen). Je kunt ook aan tafel ‘koken’: gourmetten of fonduen vinden de meeste kinderen lekker en leuk. Serveer je meerdere gangen, dan kan je kind ook meedoen als je voor hem miniporties maakt. Dwing hem niet te blijven zitten; tussen de gangen door mag hij best even spelen.

Is een diner ’s avonds te druk? Organiseer dan een brunch.

Aan tafel tip

Je kind mag uit een (plastic) wijnglas drinken. Schenk er rode limonade in. Zo hoort hij er helemaal bij!

Tegen verveling tip

Lees een mooi verhaal of boekje voor tussen de gangen door. Je kunt op internet sprookjes of verhalen vinden die bij bepaalde feestdagen horen.

Overdag tijdens de feestdagen

Zorg dat je overdag niet teveel drukte hebt. Neem voor je kind en jezelf de tijd om een lekkere wandeling te maken of buiten te spelen. Je kind kan zo zijn energie kwijt. Je kunt ook samen knutselen, koekjes bakken of soep voor het diner maken.

Feestdagen knutseltips

Windlicht maken van glazen potje en vloeipapier, placemats versieren voor het diner, servetfiguren vouwen, uitgeknipte kerstboom, Paashaas of sneeuwpop versieren met stickers, glitter of stiften, kleien met brooddeeg.

Beeld: iStock.com/AleksandarNakic

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender