6x kersthapjes om samen met je kind te maken

6x kersthapjes om samen met je kind te maken

Bij Kerst denk ik direct aan fonkelende kaarsjes, gezellige kerstlichtjes, foute kersttruien maar ook aan heerlijk eten. Met deze blog geef ik je inspiratie voor 6 heerlijke en feestelijke kersthapjes. Samen creëren, genieten en smullen!

Geschreven door Nadia

Duik de keuken in met je kleine keukenprins(es) en maak de lekkerste kersthapjes! Of het nu voor een gezellige brunch met de familie is of voor het kerstdiner op school of peuterspeelzaal. Deze 6 leuke kersthapjes zijn leuk om samen te maken en smaken ook nog eens heel goed. Laat de feestdagen maar beginnen!

kerstkoekjes-recept

1. Kerstkoekjes

Kerstkoekjes zijn super makkelijk en altijd goed. Ik gebruik altijd het recept van zandkoekjes, die kunnen eigenlijk niet mislukken.

Wat heb je nodig?

Voor de zandkoekjes gebruik ik dit recept en hier maak je ongeveer 24 tot 36 zandkoekjes mee. Afhankelijk van de grootte van de gebruikte vormpjes en hoe dik je het deeg uitrolt.

  • 200 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel water
  • 1 ei (eiwit en eierdooier gescheiden)
  • 1 zakje vanillesuiker

Hoe maak je de koekjes?

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter en suiker samen tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het vanille-extract en eierdooier toe, klop goed.
  • Meng de bloem en zout erdoor tot het deeg samenkomt.
  • Rol het deeg uit en steek de koekjes uit met leuke kerstvormpjes.
  • Smeer de koekjes in met het eiwit.
  • Bak 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Laat ze dan even afkoelen en dan is het tijd om ze te versieren. Gebruik rood, groen en wit glazuur om de echte kerstsfeer erin te houden!

brownie-kerst

2. Brownie kerstboompjes

Als eerst maak je een heerlijke brownie volgens onderstaand recept.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram ongezouten boter
  • 200 gram pure chocolade, in stukjes
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram bloem
  • Een snufje zout

Hoe maak je de kerstboompjes?

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Smelt de boter en chocolade samen au bain-marie of in de magnetron. Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Voeg de suiker roerend toe aan het chocolademengsel.
  • Klop de eieren één voor één in het mengsel en voeg het vanille-extract toe.
  • Zeef de bloem en het zout boven het mengsel en kneed dit door tot alles goed gemengd is.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, test met een satéprikker in het midden, de brownie is klaar als de prikker er bijna schoon uitkomt.
  • Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm.
  • Snijd de brownie in driehoekjes en decoreer ze met gesmolten pure chocolade en kerstsprinkles.
  • Steek onderin een papieren rietje of candy cane als stam en klaar zijn de brownie kerstboompjes!
chocolade-swirl

3. Kerst chocoladeswirl

We blijven nog even in de chocoladesferen, want deze chocolade is ook super leuk om met je kinderen te maken.

Wat heb je nodig?

  • Chocolade naar keuze, het leukste is wit, melk en puur
  • Versiering

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 55° C.
  • Leg op de repen chocolade afwisselend naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en schuif in het midden van de oven.
  • Controleer na een minuut of 10 of de chocolade gesmolten is.
  • Neem een satéprikker of de achterkant van een koffielepel en swirl alle kleurtjes door elkaar.
  • Versier de chocolade nu het nog zacht is en zet het zodra je klaar bent in de koelkast om uit te harden.
  • Breek of snijd de chocolade daarna in stukken.
kerstboom-bladerdeeg-en-chocolade

4. Bladerdeeg chocolade kerstboom

Een recept met maar 3 ingrediënten wat ook nog eens super makkelijk te maken is. Leuk om je kind mee te geven naar de kerstviering op school!

Wat heb je nodig?

  • Een rol bladerdeeg
  • Chocopasta
  • 1 ei

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 200° C.
  • Rol de bladerdeeg uit en snij daar een kleine strook af voor de stam.
  • Snijd vervolgens een driehoek en plak het stukje stam aan de onderkant.
  • Smeer het geheel in met chocopasta en houd de randjes vrij.
  • Leg daarna de afgesneden hoekjes op de bestaande driehoek en plak de randen aan elkaar vast.
  • Snij de takken vanaf de zijkant in en draai ze voorzichtig een beetje in elkaar. Decoreer eventueel met sterretjes van bladerdeeg.
  • Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hiermee.
  • Bak ongeveer 20 minuten af in de oven.

Wil je een grotere boom maken? Neem dan twee rollen bladerdeeg en leg die op elkaar.

marshmallow-sneeuwpop

5. Marshmallow sneeuwpop

Van deze sneeuwman krijg je het niet koud, beloofd!

Wat heb je nodig?

  • Marshmallows
  • Lange satéprikkers
  • Eetbare stift
  • Optioneel: rode snoepveters

Hoe maak je het?

  • Prik 2 of 3 marshmallows op de satéprikker.
  • Teken met de eetbare stift de oogjes, neus en mond en eventueel de handjes.
  • Heb je rode snoepveters? Knoop deze als sjaal tussen de eerste en tweede marshmallow.

Extra leuk: deze sneeuwpoppen vinden het heerlijk om een duik te nemen in de warme chocomel!

kerst-kaasstengels

6. Kaasstengel kerstboompjes

Wat heb je nodig?

  • Bladerdeeg
  • Kaasblokjes
  • Geraspte kaas
  • Ham
  • Ster-vormpje of scherp mesje
  • Satéprikkers

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en week de satéprikkers even in water.
  • Snijd de bladerdeeg in reepjes van ongeveer 5 cm.
  • Leg wat kaas en ham in het midden en vouw de stroken dicht.
  • Prik ze zigzaggend op de satéprikker zodat je een mooie boomvorm krijgt.
  • Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen de sterretjes uit de kaas en prik ze op de top van de boom als piek.

TIP! Varieer met vulling, je kunt ook ui, pesto of chocolade erin doen.

Heel veel bakplezier!

Beeld: iStock.com/fcafotodigital,kasia2003, instagram/knutselicious, agcuesta, Anastasiia Yanishevska, kasia2003

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender