
10 x vraag en antwoord over je kind en eten
Je kind heeft nog steeds de juiste voedingsstoffen nodig om gezond op te groeien. Wat heeft hij nodig en welke keuzes zijn de beste? De 10 meest gestelde vragen en antwoorden over voeding voor je kind i.s.m. het Voedingscentrum.
Samen met het Voedingscentrum
1. Hoeveel melk heeft mijn kind nodig?
Als je kind al wat groter is heeft het niet meer zoveel melk nodig als in zijn eerste levensjaar. Kinderen tot vier jaar krijgen met 2 tot 3 bekertjes (3 dl.) per dag voldoende melk binnen. Let op: vla, yoghurt en yoghurtdranken zijn ook melkproducten. Eet of drinkt je kind veel meer melk(producten) dan de aanbeveling, kan hij minder trek hebben in ander eten dat hij ook nodig heeft.
2. Hoeveel mag mijn kind eten?
Je kunt zelf berekenen hoeveel je kind mag eten via De Schijf van Vijf. Vul het geslacht en de leeftijd van je kind in, dan zie je hoeveel hij kan eten. De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond kunt eten. De 5 vakken tonen de producten waarmee je je lichaam gezond kunt houden. De aanbevolen hoeveelheden geven een beeld van hoeveel je ongeveer per dag uit de vakken zou moeten eten.
Elk product bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door je kind gevarieerd eten aan te bieden, krijgt hij van alle voedingsstoffen voldoende binnen. Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf, is hierbij een goed uitgangspunt.
3. Mijn kind is te zwaar. Moet het op dieet?
Overleg altijd met een huisarts, consultatiebureau of diëtist als je kind te zwaar is en je er iets aan wilt doen. Zonder deskundige hulp kan je kind door een onevenwichtig samengesteld menu onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Vooral in de groei heeft je kind álle voedingsstoffen hard nodig.
Overgewicht ontstaat overigens niet alleen door te veel, te vet en te zoet eten, maar ook door te weinig lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld doordat kinderen te vaak en te lang stil zitten, voor de televisie of achter de computer. Het is daarom belangrijk dat je kind, naast een gezonde, gevarieerde voeding, voldoende buiten speelt, fietst of sport.
4. Wat zijn geschikte tussendoortjes voor mijn kind?
Houd tussendoortjes bescheiden, zodat je kind genoeg eetlust overhoudt voor de maaltijden. Geschikte tussendoortjes voor jonge kinderen zijn: fruit, volkorenbiscuit, soepstengel, rijstwafel, boterham, eierkoek of krentenbol.
5. Mag mijn kind filet américain eten?
Nee. Vanwege de bacterie E.coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
6. Wat zijn klachten bij voedselovergevoeligheid?
Voedselovergevoeligheid kan zich op verschillende manieren uiten. Je baby kan last hebben van huid-, luchtweg- en maag/darmklachten. Denk aan bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen. Het is belangrijk dat de huisarts andere oorzaken uitsluit.
7. Mijn kind is zo druk. Komt dat door E-nummers in snoep?
Nee. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nooit aangetoond dat additieven en kleurstoffen de oorzaak zijn van druk gedrag. Druk en onhandelbaar gedrag heeft andere oorzaken.
8. Bestaat een voedingsadvies voor ADHD/autisme?
Nee, al duiken in de media regelmatig geruchten op dat het zinvol is om bij ADHD en autisme extra vitamines of bepaalde vetzuren te nuttigen. Daar is onvoldoende bewijs voor. Het innemen van vitamines en mineralen in hoge doseringen is zelfs risicovol.
Gebruik van een normale gezonde voeding (eventueel aangevuld met een multivitamine wanneer van bepaalde producten de aanbevelingen niet gehaald worden) voorkomt tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Ga niet zelf experimenteren met voeding als je kind gedragsproblemen heeft. Overleg altijd met je arts.
9. Zijn ongezwavelde rozijnen beter voor mijn kind dan gezwavelde?
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken. Ook kinderen kunnen gewoon gezwavelde rozijnen eten. Er geldt één uitzondering: sommige kinderen reageren overgevoelig op sulfiet. Dit geldt met name voor kinderen met astma.
10. Heeft mijn kind vitaminepillen nodig?
Als je kind gevarieerd eet en ongeveer de hoeveelheden binnenkrijgt die bij zijn leeftijd passen, dan krijgt hij ook voldoende vitamines en mineralen binnen. Hierop geldt één uitzondering. Kinderen tot vier jaar hebben meer vitamine D nodig dan de voeding kan leveren en het lichaam kan aanmaken. Daarom geldt het advies kinderen t/m drie jaar 10 microgram extra vitamine D te geven in de vorm van tabletten of druppels. Kinderen met een getinte of donkere huid moeten daarna ook nog vitamine D slikken.
Vitamine D werd vroeger vaak in supplementen gecombineerd met vitamine A. Het is echter niet nodig je kind extra vitamine A te geven, tenzij een arts dat voorschrijft. De combinatie kan op zichzelf geen kwaad, maar je kunt volstaan met supplementen die alleen vitamine D bevatten.