10x vraag en antwoord over je kind en eten
Je kind heeft nog steeds de juiste voedingsstoffen nodig om gezond op te groeien. Wat heeft hij nodig en welke keuzes zijn de beste? De 10 meest gestelde vragen en antwoorden over voeding voor je kind.
Beoordeeld door
Marije VerwijsExpert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum
1. Hoeveel melk heeft mijn kind nodig?
Als je kind al wat groter is heeft het niet meer zoveel melk nodig als in zijn eerste levensjaar. Kinderen tot vier jaar krijgen met 2 tot 3 bekertjes (300 ml) per dag voldoende melk binnen. Yoghurt, kwark en karnemelk zijn ook melkproducten. Eet of drinkt je kind veel meer melk(producten) dan de aanbeveling, dan kan hij minder trek hebben in ander eten dat hij ook nodig heeft.
2. Hoeveel mag mijn kind eten?
Je kunt zelf inzien hoeveel je kind nodig heeft via de Schijf van Vijf voor jou-tool op de website van het Voedingscentrum. Vul het geslacht en de leeftijd van je kind in, dan zie je hoeveel hij ongeveer nodig heeft op een dag. De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je gezond en duurzaam kunt eten. Elk product bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door je kind gevarieerd eten aan te bieden, krijgt hij van alle voedingsstoffen voldoende binnen. Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf, is hierbij een goed uitgangspunt.
3. Mijn kind is te zwaar. Wat kan ik doen?
Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI). Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je kind gewoon gezond volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Via de huisarts, het consultatiebureau of de schoolarts kan worden doorverwezen naar de juiste hulp.
4. Wat zijn geschikte tussendoortjes voor mijn kind?
Houd tussendoortjes bescheiden, zodat je kind genoeg eetlust overhoudt voor de maaltijden. Geschikte tussendoortjes voor jonge kinderen zijn: een volkoren of bruine boterham of volkoren cracker met Schijf van Vijf beleg (zoals 100% pindakaas, light zuivelspread, ei of vis), een volkoren mueslibol en wat groente of fruit.
5. Mag mijn kind filet américain eten?
In rauwe producten (zoals filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger) kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Geef kinderen dus alleen goed doorbakken vlees.
6. Wat zijn klachten bij voedselovergevoeligheid?
Voedselovergevoeligheid kan zich op verschillende manieren uiten. Heeft je baby ernstige maag- en darmklachten na een voeding, huidklachten en/of luchtwegklachten, dan kan er sprake zijn van een koemelkallergie. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
7. Mijn kind is zo druk. Komt dat door E-nummers in snoep?
Nee. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nooit aangetoond dat E-nummers en kleurstoffen de oorzaak zijn van druk gedrag. Druk en onhandelbaar gedrag heeft andere oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de peuterpuberteit.
8. Bestaat een voedingsadvies voor ADHD/autisme?
Nee, al duiken in de media regelmatig geruchten op dat het zinvol is om bij ADHD en autisme extra vitamines of bepaalde vetzuren te nuttigen. Daar is onvoldoende bewijs voor. Het innemen van vitamines en mineralen in hoge doseringen is zelfs risicovol. Ga niet zelf experimenteren met voeding als je kind gedragsproblemen heeft. Overleg altijd met je huisarts of het consultatiebureau.
9. Zijn ongezwavelde rozijnen beter voor mijn kind dan gezwavelde?
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken. Ook kinderen kunnen gewoon gezwavelde rozijnen eten.
10. Heeft mijn kind vitaminepillen nodig?
Tot 4 jaar heeft je kind elke dag 10 microgram extra vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Je kunt druppels of tabletjes vitamine D kopen bij de apotheek of drogist. Vitamine D krijg je binnen via je eten en via zonlicht, maar voor jonge kinderen is dit niet voldoende. Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan ga je ook na de vierde verjaardag van je kind door met het geven van vitamine D.
Als je baby borstvoeding krijgt, dan heeft hij de eerste 12 weken elke dag 150 microgram extra vitamine K nodig. Dat zorgt voor een goede bloedstolling. Het vermindert de kans op interne bloedingen. Vitamine K kun je kopen bij de apotheek of drogist, het zit in een flesje. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Het is wel aan te raden om extra vitamine K te geven wanneer er minder dan 500 milliliter kunstmatige zuigelingen(fles)voeding wordt gegeven.
Andere vitaminedruppels of tabletten zijn niet nodig. Want als je kind gezond en gevarieerd eet krijgt hij genoeg vitamines en mineralen binnen. Hier vind je alle belangrijke vitamines voor je kind op een rij.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.