
Goede voeding voor kinderen is belangrijk. Een kind dat goed en gezond eet is daar streef je naar. Toch kun je tegen 'eetproblemen' aanlopen. Een kind dat teveel of te weinig eet, niets lust of verdraagt, of zich niet weet te gedragen aan tafel. Geen reden tot paniek, het hoort bij zijn ontwikkeling. Hoe houd je de maaltijd gezellig? Hoe zorg je voor gezonde voeding in alle opzichten?
Als ouders hebben we vaak ideaalplaatjes voor ogen die nogal eens bruut door de werkelijkheid worden verstoord. Gezellig met je gezin aan tafel zitten voor het avondeten is er bijvoorbeeld zo een. Hoe anders is de realiteit vaak: je kind wil helemaal niet gezellig in een stoel aan tafel zitten. Hij is moe, bozig en eten? Daar heeft je kind al helemaal geen zin in. Hoe kun je het best omgaan met een moeilijke eter? Voedingsdeskundige Charlotte Mainz deelt vijf gouden tips.
Met een gezond voedingspatroon zorg je dat je peuter of kleuter alle vitamines en mineralen binnen krijgt die hij nodig heeft voor z'n ontwikkeling. Geef 'm wel extra vitamine D. Een overzicht van alle vitamines voor je peuter vind je hier.
Veel kinderen lijken rond hun eerste verjaardag plotseling hun eetlust te verliezen. Je peuter eet minder en weigert z'n groente. Wat nu?
Leer je kind goed en gevarieerd eten, is de algemene boodschap van deskundigen. Maar welke voedingsstoffen zijn dan van belang, waar vind je ze en hoeveel heeft je kind nodig? De vijf belangrijkste worden in dit artikel behandeld.
Na het eerste levensjaar eet je kind minder en weigert hij soms voeding. Hoe zorg je dat je kind goed en gezond blijft eten? WIJ.nl geeft je enkele eettips en adviezen.
Gezonde tussendoortjes voor je peuter en kleuter: ze hebben het hard nodig. Aan drie maaltijden heeft je kind namelijk niet genoeg. Welke gezonde tussendoortjes zijn geschikt en wanneer geef je ze?
Lekker, eten! Maar zodra je je kind in de kinderstoel zet, begint hij luidkeels te protesteren en te spartelen. Hij wil niet in de stoel en doet verwoede pogingen om er weer uit te komen. Is hij toe aan een andere kinderstoel?
‘Geef je kind tot zijn 4e verjaardag iedere dag extra vitamine D.’ Toch krijgt meer dan een kwart van de kinderen tot 4 jaar geen extra vitamine D. Waarom is deze vitamine eigenlijk zo belangrijk en moet je echt iedere dag extra geven?
Gezonde recepten voor je kind: iedereen wil het. WIJ tipt volwaardige, snel klaar eenpansrecepten voor de avondmaaltijd van je kind. Verantwoord smullen!
Moe, geen zin, of druk? Soms is de snackbar is een uitkomst. Moet je je schuldig voelen of kan fastfood best een keer voor kinderen?
Als richtlijn voor een gezond voedingspatroon heeft het Voedingscentrum de ‘Schijf van Vijf’ opgesteld. Als je je houdt aan deze vijf adviezen en groepen met voedingsmiddelen, weet je zeker dat je kind gezond eet.
Mollige dreumesen en peuters zijn geen zeldzaam verschijnsel. Kinderen hebben tijdens hun 2e en 3e jaar nog volop babyvet. Vraag jij je ook af of je kind te zwaar is?
Je kind kan vanaf zijn eerste verjaardag al mee-eten met wat de pot schaft. Je zult de hapjes op zijn bord nog wel moeten aanpassen aan zijn vaardigheid met het bestek. Ook zijn er bepaalde ingrediënten waar je beter even mee wacht.
Hoe zorg je dat de kind ook nu alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft? En is er speciale voeding om klachten te verhelpen? De 10 meest gestelde vragen en antwoorden over je kind en eten.
Je kind kan al goed drinken uit een tuit- of antilekbeker. Of misschien wil je deze stap meteen overslaan na de fles (of de borst). Tijd voor de echte beker. Na het eerste jaar heeft je kind minder zuigbehoefte dan ervoor, zodat het makkelijker is om aan een gewone beker te wennen.
Krijgt jouw kind alles binnen wat hij nodig heeft of kies je voor vitaminepillen en / of mineralenpreparaten? Wanneer gebruik je ze en hoeveel heeft je kind nodig?
Je kind heeft dagelijks voldoende calorieën nodig, maar het gaat vooral om de kwaliteit ervan. Suiker levert zogenaamde ‘lege’ calorieën; het bevat dus geen voedingsstoffen, vitaminen of mineralen.
De maaltijd is niet alleen een moment waarop jullie eten. Hoe zorg je voor gezelligheid aan tafel tijdens ontbijt, lunch en diner? WIJ heeft een aantal tips voor je.
Vanaf zijn eerste verjaardag heeft je kind ongeveer 6 tot 7 bekertjes drinken op een dag nodig. Dat komt neer op ongeveer1 liter, inclusief melk. Wat zijn gezonde drankjes en hoe zorg je dat je kind voldoende drinkt?
Biologische voeding voor kinderen klinkt heel logisch. Als je zelf (vooral) biologische voeding eet, is het logisch dat je je kind ook zo te eten geeft. Maar is biologische voeding gezonder? En wat is het eigenlijk?
Als je zelf vegetarisch of veganistisch eet, wil je je kind misschien ook wel zo opvoeden. Dit kan, maar je moet wel goed opletten dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Is jouw kind een coeliakiepatiënt? Dan moet je ingrediënten als tarwe, rogge, haver, gerst en spelt vermijden. Je vindt ze echter in veel voedingsmiddelen. Lastig dus om een veilig menu voor je kind samen te stellen.
Het aanleren van tafelmanieren: op een gegeven moment moet je eraan geloven. Je kind krijgt meer controle over zijn vingers en arm, dus stapje voor stapje kun je hem laten oefenen met een vork en hem zijn eerste tafelmanieren leren.
Veel kinderen maken rond de leeftijd van 2 jaar een fase door waarin ze tijdelijk minder willen eten, of zelfs niet willen eten. Hoe voorkom je strijd aan tafel?
Een kind met diabetes (suikerziekte) heeft elke dag één of meerdere insuline-injecties nodig. Het is niet nodig om bepaalde voedingsstoffen te mijden of speciale producten te kopen.
Zoals de meeste kleine ontdekkingsreizigers heeft je kind waarschijnlijk volop belangstelling voor de lepel. Maar jij bent bang dat er dan niets meer van eten terechtkomt en hij de lepel alleen maar gebruikt om met zijn eten te spelen. Tips om je kind te leren eten.
Bij een feestdag hoort vaak de traditie van samen aan tafel dineren. Hoe houd je dit met kleine kinderen gezellig?