Verzet bij tandenpoetsen

Verzet bij tandenpoetsen

Tandenpoetsen, een klusje wat voor veel ouders niet het favoriete moment van de dag is. Veel jonge kinderen zijn niet zo dol op poetsen. Toch is het poetsen vanaf de eerste tand ontzettend belangrijk voor een gezond, gaatjesvrij en mooi gebit op latere leeftijd. Met deze handige tips helpen we je op weg om tandenpoetsen kinderlijk eenvoudig te maken.

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Echt goed tandenpoetsen is best moeilijk. Je kind kan pas rond zijn 10/12e jaar zelf goed zijn tanden poetsen. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tot die tijd poets jij zijn tanden voor hem of je poetst ze na, als hij het zelf heeft gedaan. Voordat je kind 10 jaar is kan hij het zelf poetsen natuurlijk wel zo goed mogelijk gaan leren.

Neem de tijd

Als je zelf haast hebt of moe bent, wordt je kind ook sneller onrustig. Neem de tijd en zorg voor regelmaat en een vaste routine. Maak het tanden poetsen een vast onderdeel van het opstaan- en bedritueel Doordat je elke dag dezelfde routine aan je kindje aanbiedt, weet hij wat hij kan verwachten. Hierdoor wordt het accepteren van het poetsen steeds makkelijker.

Meehelpen

Betrek je kind bij het tanden poetsen. Dit maakt dat hij sneller mee wil werken. Laat hem meekijken in de spiegel. Of laat hem zelf de tandenborstel vasthouden met jouw handen eroverheen. Als jij ook je tanden gaat poetsen, is het al veel leuker. Of spreek af dat hij zijn tandjes eerst poetst en dat jij het afmaakt. Zorg er wel altijd voor dat je alle vlakken altijd goed hebt (na)gepoetst.

Mooie tandenborstel

Laat je kind in de winkel zelf een tandenborstel uitkiezen. Misschien wel ƩƩn met zijn favoriete tekenfilmheld erop. Zorg voor een kleine, zachte kindertandenborstel. Sommige tandenborstels hebben een speciale kinderhandgreep. Een elektrische borstel vinden veel kinderen ook fijn. Deze maakt het poetsen voor jou een meteen een stuk makkelijker omdat je de borstel alleen maar op de juiste plek hoeft te houden. Met een muziekje en een timer maken jullie zo die 2 minuten vol. Sommige babyborstels kun je op je vinger doen, dit kan handig zijn maar let er wel op dat er zachte nylon haartjes op zitten, rubberhaartjes zijn niet zo effectief in het goed wegpoetsen van de bacteriƫn.

Lekkere kindertandpasta klinkt ook wel verleidelijk om op het borsteltje te smeren. Toch adviseren we om daar goed over na te denken. De smaakjes die kindertandpastaā€™s zijn mierzoet, een soort snoepsmaak. En laat zoet nou meestal juist niet goed voor je tanden zijn. Een milde mintsmaak is dus wat ons betreft de beste keuze. Indien je kindje deze niet accepteert kun je altijd een nog zoet smaakje kiezen, ook is er een tandpasta verkrijgbaar zonder smaak. Welke tandpasta je ook kiest. Gebruik niet teveel tandpasta op de borstel. Na het doorbreken van de eerste tandjes is een rijstkorrel hoeveelheid al genoeg, later is een doperwt de geschikte hoeveelheid. Naspoelen is niet geadviseerd, even uitspugen mag wel.

Met een grapje

Een ā€˜levendeā€™ tandenborstel die eerst zijn buik kriebelt of per ongeluk zijn neus poetst, is heel leuk! Of noem alles op wat je kind heeft gegeten die dag en poets dit weg. Of ga samen hardop ā€˜AAAAAā€™ zingen. Op internet vind je ook leuke poetsliedjes om samen te zingen en poetsverhaaltjes om te luisteren. Pret verzekerd. Voor kinderen die meewerken moeilijk vinden kan een kleine beloning ook goed werken, denk bijvoorbeeld aan een stickerkalender die ze na een poetsbeurt mogen aanvullen met een nieuwe sticker.

Het hoort erbij

Maak je kind duidelijk dat er niets anders opzit: tandenpoetsen hoort erbij. Ga de discussie niet aan. En zet als ouder door, juist als je kind begrijpt dat het moet gebeuren zal de acceptatie beter worden. Dreigen met tandartsbehandelingen of weghouden van lekkernijen is vaak niet de beste optie om je kind zover te krijgen om goed mee te werken.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender