Verzet bij tandenpoetsen

Verzet bij tandenpoetsen

Je kind kan pas rond zijn 10e jaar zelf goed zijn tanden poetsen. Tot die tijd poets jij zijn tanden voor hem of je poetst ze na, als hij het zelf heeft gedaan. Je probeert het zo goed mogelijk te leren. Als je kind meewerkt met tanden poetsen, is er niets aan de hand. Maar niet elk kind vindt het fijn. WIJ.nl heeft een aantal tips om het tanden poetsen leuker te maken.

Neem de tijd

Als je zelf haast hebt, wordt je kind ook sneller onrustig. Neem de tijd en zorg voor regelmaat. Maak het tanden poetsen een vast onderdeel van het ontbijt- en bedritueel. Geef je kind een compliment als hij zij tanden wil poetsen. Probeer de sfeer ontspannen te houden. Jullie hoeven het poetsen niet meteen 2 minuten vol te houden. Je kunt de poetstijd langzaam opbouwen.

Meehelpen

Betrek je kind bij het tanden poetsen. Dit maakt dat hij sneller mee wil werken. Laat hem meekijken in de spiegel. Of laat hem zelf de tandenborstel vasthouden met jouw handen eroverheen. Als jij ook je tanden gaat poetsen, is het al veel leuker. Of spreek af dat hij zijn tandjes eerst poetst en dat jij het afmaakt.

Mooie tandenborstel

Laat je kind in de winkel zelf een tandenborstel uitkiezen. Misschien wel Ć©Ć©n met zijn favoriete tekenfilmheld erop. Zorg voor een kleine, zachte kindertandenborstel. Sommige tandenborstels hebben een speciale kinderhandgreep.

Lekkere kindertandpasta en een eigen spoelbeker maken zijn spulletjes compleet. Een elektrische tandenborstel is ook een goed idee. Met een muziekje en een timer maken jullie zo die 2 minuten vol.

Met een grapje

Een ā€˜levendeā€™ tandenborstel die eerst zijn buik kriebelt of per ongeluk zijn neus poetst, is heel leuk! Of noem alles op wat je kind heeft gegeten die dag en poets dit weg. Of ga samen hardop ‘AAAAA’ zingen. Op internet vind je ook leuke poetsliedjes om samen te zingen. Pret verzekerd.

Het hoort erbij

Maak je kind duidelijk dat er niets anders opzit: tandenpoetsen hoort erbij. Ga de discussie niet aan. De juf en de tandarts zeggen het ook. Praat je kind geen angst aan voor de tandarts. Het werkt ook averechts om je kind helemaal geen lekkers meer te geven, zolang hij niet meewerkt met tanden poetsen.

Beeld: iStock.com