Verzet bij nagels knippen

Verzet bij nagels knippen

Sommige kinderen raken behoorlijk over hun toeren als hun nagels worden geknipt. Je kind vindt het misschien eng of hij heeft er een hekel aan dat hij stil moet zitten. Het kan ook zijn dat hij zich afhankelijk voelt als jij zijn nagels knipt, terwijl hij zelfstandig wil zijn. Als je kleintje opstandig is, probeer dan zelf rustig te blijven. Leid zijn aandacht af en probeer het eventueel later nog een keer. Zo kun je voorkomen dat nagels knippen altijd een drama wordt. Als je kind van tevoren rustig is, zal hij merken dat nagels knippen wel meevalt. Gelukkig zijn er trucs om het knippen van zijn nagels soepeler te laten verlopen.

Nagelknippen doet geen pijn

Stel je kleine gerust door uit te leggen dat het knippen van zijn nagels geen pijn doet. Het moet bij iedereen gebeuren, anders worden nagels veel te lang. Nagels groeien immers vanzelf weer aan. Je kunt het knippen bij jezelf voordoen of om de beurt een nagel van hem en Ć©Ć©n van jou doen. Met een vijl kun je de randjes voorzichtig gladmaken, zodat er geen haakjes aan zijn nagels komen. Knip de nagels niet te kort, dat voelt vervelend aan voor je kleintje. Knip zijn nagels liever wat vaker.

Laat je kind kiezen

ā€˜Samen doenā€™ vindt je kleine prachtig. Je kunt hem daarom bij het knippen van zijn nagels wat inbreng geven. Laat hem bijvoorbeeld kiezen of hij eerst zijn teen- of zijn vingernagels wil knippen. Misschien wil hij zelf bepalen in welke volgorde je zijn vingernagels knipt. Je kunt ook telkens drie tot vijf nagels doen. Zo duurt het niet te lang voor je kind.

In bad of in bed

Vlak na een bad zijn de nagels van je kind wat zachter en zal het knippen soepeler gaan. Je kunt ze zelfs in bad knippen. Maak er een wekelijks ritueel van. Doe het bijvoorbeeld altijd na het haren wassen, dat biedt je kind structuur en houvast.

Bij sommige kinderen kunnen de nagels goed worden geknipt als ze slapen. Werk snel en rustig terwijl je kind op je schoot zit of in bed ligt. Met een beetje olie op het nagelknippertje blijven de afgeknipte nagels plakken. Wacht wel even tot je merkt dat hij diep slaapt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender