Tandpasta en fluoride

Tandpasta en fluoride

Een gezond melkgebit vormt de basis voor een sterk blijvend gebit. Fluoride maakt tanden sterker en beschermt ze tegen gaatjes. Daarom is aan bijna alle tandpastaā€™s tegenwoordig fluoride toegevoegd. Maar goed poetsen en weinig suiker eten zijn minstens zo belangrijk.

Wat is fluoride?

Fluoride (of fluor) is een mineraal dat voorkomt in ons voedsel. In sommige landen is fluoride aan het drinkwater toegevoegd, maar in Nederland niet. Fluoride helpt om het tandglazuur hard te maken en hard te houden. Hierdoor zijn de tandjes van je kind beter bestand tegen gaatjes (cariƫs). Voordat de tand doorkomt, neemt deze via het bloed fluoride op, die je kind heeft ingenomen. Als de tand eenmaal door is, wordt fluor alleen via het speeksel in het glazuur opgenomen.

Hoe geef ik het?

Fluoride zit in tandpasta, druppeltjes, tabletjes en spoelwater. Als de tandarts het nodig vindt, kan hij je kind extra fluoridebehandelingen geven. Maar de beste manier is om te poetsen met fluoridetandpasta voor jonge kinderen. Het zelf geven van extra fluoride in de vorm van tabletjes is niet nodig als je twee keer per dag poetst.

Kindertandpastaā€™s hebben een mooie kleur, een lekkere smaak en op de verpakking staat meestal een leuk plaatje. Op de tube staat de concentratie fluoride vermeld (van 250-500 ppm) en een leeftijdsaanduiding. Laat je kind twee keer per dag poetsen met een kleine hoeveelheid tandpasta. Een bolletje ter grootte van een erwt is voldoende. Vanaf zijn 5e jaar kan hij ook gewone tandpasta gebruiken.

Tandpasta snoepen

Sommige kinderen vinden kindertandpasta zo lekker dat ze zo een hele tube op kunnen snoepen. Af en toe een beetje tandpasta met fluoride inslikken kan geen kwaad. Maar vaak en veel doorslikken is niet gezond. Smeer de tandpasta goed uit over de tandenborstel en duw het tussen de haren. Vertel je kind dat tandpasta eigenlijk zeep voor je tanden is, die lekker smaakt.

Goed naspoelen is belangrijk. Dat kan je kind vanaf 2 jaar. Zo komen ook losgekomen etensrestjes mee. Bewaar de tandpasta uit het zicht van je kind, bijvoorbeeld in het medicijnkastje. Je kunt de tandpasta vooraf op de tandenborstel doen zodat hij de tube niet ziet.

Als je kleine veel tandpasta heeft opgegeten (of een potje tabletjes), controleer dan het fluoridengehalte op de verpakking en probeer in te schatten hoeveel er nog in de tube zat. Raadpleeg vervolgens je huisarts.

Te veel fluoride

Fluoride is goed. Maar teveel fluoride kan zuurfluorose veroorzaken. Dit worden ook wel zebratanden genoemd. Dit zijn doffe vlekjes of streepjes in het tandglazuur van het blijvend gebit. Deze tanden zijn niet minder sterk. het is alleen geen mooi gezicht.

Beeld: iStock.com