Tandpasta en fluoride

Tandpasta en fluoride

Een gezond melkgebit vormt de basis voor een sterk blijvend gebit. Fluoride maakt tanden sterker en beschermt ze tegen gaatjes. Daarom is aan bijna alle tandpasta’s tegenwoordig fluoride toegevoegd. Om gaatjes te voorkomen zijn naast het gebruik van tandpasta met fluoride, goed poetsen en goede eet- en drinkgewoonten minstens zo belangrijk. Zelfs een beginnend gaatje kun je met de juiste aanpak nog hard maken, waardoor een behandeling niet meer nodig is.

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Wat is fluoride?

Fluoride is een mineraal dat voorkomt in ons voedsel. In sommige landen is fluoride aan het drinkwater toegevoegd, maar in Nederland niet. Fluoride helpt om het tandglazuur hard te maken en hard te houden. Hierdoor zijn de tandjes van je kind veel beter bestand tegen gaatjes (cariës). Als de tand eenmaal door is, wordt fluoride via de tandpasta en het speeksel in het glazuur opgenomen. Sinds fluoride aan tandpasta’s is toegevoegd hebben kinderen veel minder gaatjes.

Hoe geef ik het?

Fluoride zit in tandpasta en mondspoeling. Als de tandarts of mondhygiënist het nodig vindt, kan hij je kind extra fluoridebehandelingen geven. Maar de beste manier is om te poetsen met fluoridehoudende tandpasta voor jonge kinderen.

Kies bij voorkeur een kindertandpasta met een milde mintsmaak. Zo leert je kindje hoe tandpasta hoort te smaken en krijgt hij geen associatie met zoete smaken en goede mondgezondheid. Kindertandpasta’s hebben soms ook een mooie kleur, een zoete smaak en op de verpakking staat meestal een leuk plaatje. Let dus goed op welke je kiest voor je kindje en kies bewust. Op de tube staat de concentratie fluoride vermeld (van 500-750 ppm) en een leeftijdsaanduiding. Laat je kind twee keer per dag poetsen met een kleine hoeveelheid tandpasta. Een bolletje ter grootte van een erwt is voldoende. Bij de eerste tandjes is zelfs een rijstkorrel hoeveelheid al voldoende. Vanaf zijn 5e jaar kan hij ook gewone tandpasta gebruiken. Indien je kindje poetsen vervelend vindt kun je een mooie tandenborstel laten uitkiezen.

Tandpasta snoepen

Een ander nadeel van tandpasta met een zoete smaak is dat sommige kinderen de kindertandpasta zo lekker vinden dat ze zo een hele tube op kunnen snoepen. Af en toe een beetje tandpasta met fluoride inslikken kan geen kwaad. Maar vaak en veel doorslikken is niet gezond. Vertel je kind dat tandpasta eigenlijk zeep voor je tanden is, die lekker smaakt.

Het is niet nodig om na te spoelen, zo kan de fluoride nog even doorwerken, uitspugen mag natuurlijk wel. Bewaar de tandpasta uit het zicht van je kind, bijvoorbeeld in het medicijnkastje. Je kunt de tandpasta vooraf op de tandenborstel doen zodat hij de tube niet ziet.

Lees ook: Tandenpoetsen met je kind

Als je kleine veel tandpasta heeft opgegeten (of een potje tabletjes), controleer dan het fluoridengehalte op de verpakking en probeer in te schatten hoeveel er nog in de tube zat. Raadpleeg vervolgens je huisarts.

Te veel fluoride

Fluoride is goed voor een sterk gebit. Maar teveel fluoride kan fluorose veroorzaken. Dit worden ook wel zebratanden genoemd. Dit zijn doffe vlekjes of streepjes in het tandglazuur van het blijvend gebit. Deze tanden zijn niet minder sterk. het is alleen geen mooi gezicht.

Beeld: iStock.com/loops7

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender