Tandenpoetsen met je kind

Tandenpoetsen met je kind

Als je kind 3 jaar is, dan is zijn melkgebit van 12 tanden en 8 kiezen waarschijnlijk compleet. Het is belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft bij de gebitsverzorging. Tanden poetsen hoort er gewoon bij.

Je kind kan het beste zijn tanden poetsen na het ontbijt en voor het slapengaan. Als het kan, is het ook verstandig dat hij na de lunch zijn tanden poetst. Je kind heeft een eigen tandenborstel, kindertandpasta en spoelbeker. Leer je kind dat hij zijn tandenborstel goed uitspoelt en netjes bewaart. Het is het beste om elke 3 maanden een nieuwe tandenborstel te kopen. Tip: vernieuw zijn tandenborstel zodra de haren ver uit elkaar staan. Je kind kan ook met een elektrische tandenborstel poetsen.

Goed poetsen

Kan je kind al goed poetsen? Compliment. Maar tot hij ongeveer 10 jaar is, blijft het verstandig na te poetsen. Goed poetsen is namelijk niet makkelijk. Vooral de achterste kiezen niet.

Gebruik een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt. Zet de tandenborstel schuin op de grens tussen de tanden en het tandvlees van je kind. Maak korte heen- en weergaande bewegingen, waarbij je heel zachtjes drukt. Poets alle tanden en kiezen apart. Het is handig om steeds dezelfde volgorde aan te houden.

De kauwvlakken van de kiezen borstel je van voor naar achter. Het tandvlees waar nog geen kiezen zijn doorgekomen, borstel je zachtjes. Poets minstens 2 minuten. Vergeet de binnenkant van zijn tanden en kiezen niet. Na het poetsen is het belangrijk dat je kind goed naspoelt. Zo spoelt hij de tandpasta en eventuele losgekomen etensrestjes weg.

Flossen

Flossen is een belangrijk onderdeel van gebitsverzorging. Je kind hoeft er niet vroeg mee te beginnen. Het is namelijk een heel gepriegel om de flosdraad goed tussen zijn tanden en kiezen te krijgen. Bovendien kan hij zo een hekel krijgen aan flossen. Je kunt aan de tandarts vragen wanneer je er het beste mee kunt beginnen. Als je kind wat ouder is, kan hij het zelf proberen. In eerste instantie gaat het er namelijk vooral om dat hij went aan een goede gewoonte.

Gaatjes voorkomen

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriƫn in de mond. Wanneer deze bacteriƫn zich voeden met suikers uit het eten, produceren ze een zuur. Dit zuur werkt in op het glazuur waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. De bacteriƫn vormen een kleverig laagje op de tanden, dat tandplak wordt genoemd.

Kleverig voedsel dat suiker en koolhydraten bevat, is het meest schadelijk voor het gebit. Hoe lang etensresten op zijn tanden blijven zitten, speelt een belangrijker rol dan hoeveel hij eet. Rozijnen die langzaam worden opgepeuzeld, zijn daarom schadelijker dan een ijsje dat gauw op is. Ook zuur drinken kan het glazuur aantasten. Wees dus matig met frisdrank en vermeng vruchtensap bij voorkeur met water. Geef je kind zo min mogelijk snoep tussen de maaltijden door.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender