Tandenpoetsen met je kind: tips & tricks
Als je kind 3 jaar is, dan is zijn melkgebit van 12 tanden en 8 kiezen waarschijnlijk compleet. Het is belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft bij de gebitsverzorging. Tandenpoetsen hoort er gewoon bij.
Beoordeeld door
Marit VerschuurenExpert mondgezondheid en gedragsverandering
Goed poetsen in 7 stappen
- Gebruik een hoeveelheid kindertandpasta ter grootte van een erwt.
- Poets je met een handborstel? Zet de tandenborstel schuin op de grens tussen de tanden en het tandvlees van je kind.
- Maak korte heen- en weergaande bewegingen, waarbij je weinig druk gebruikt. De tandplak die we willen wegpoetsen is een kleverig laagje bacteriƫn, dat poets je net zo makkelijk weg als bijvoorbeeld pindakaas.
- Poets alle tanden en kiezen apart. Het is handig om steeds dezelfde volgorde aan te houden, dan weet je zeker dat je niks vergeet en wordt het tandenpoetsen voorspelbaar voor je kind.
- De kauwvlakken van de kiezen borstel je van voor naar achter. Het tandvlees waar nog geen kiezen zijn doorgekomen, borstel je zachtjes. Poets minstens 2 minuten. Vergeet de binnenkant van zijn tanden en kiezen niet.
- Na het poetsen is het belangrijk dat je kind goed naspoelt. Zo spoelt hij de tandpasta en eventuele losgekomen etensrestjes weg.
- Kan je kind al goed poetsen? Compliment. Maar tot hij ongeveer 10 jaar is, blijft het verstandig na te poetsen. Goed poetsen is namelijk niet makkelijk. Vooral de achterste kiezen niet. De fijne motoriek is tot de leeftijd van 10 jaar nog niet ver genoeg ontwikkeld dat ze zelf alles goed kunnen poetsen.
Wat als je kind zich verzet?
Het kan zijn dat je kind tandenpoetsen helemaal niet leuk vindt of er geen zin in heeft. Wat doe je dan? Neem in ieder geval de tijd. Als je zelf haast hebt of moe bent, wordt je kind ook sneller onrustig. Neem de tijd en zorg voor regelmaat en een vaste routine. Maak het tandenpoetsen een vast onderdeel van het opstaan- en bedritueel. Doordat je elke dag dezelfde routine aan je kindje aanbiedt, weet hij wat hij kan verwachten. Hierdoor wordt het accepteren van het poetsen steeds makkelijker. Laat je kind daarnaast meehelpen, zorg voor een leuke tandenborstel en maak er een spelletje van. Nog steeds een drama? Meer tips vind je hier.
Goed om te weten
- Je kind kan het beste zijn tanden poetsen in de ochtend (als het lukt na het ontbijt maar ervoor mag ook) en voor het slapengaan.
- Je kind heeft een eigen tandenborstel en [kindertandpasta](/node/1351.
- Leer je kind dat hij zijn tandenborstel goed uitspoelt en netjes bewaart.
- De haartjes van een tandenborstel worden slapper en poetsen na 3 maanden gebruik veel minder effectief. Het is daarom het beste om elke 3 maanden een nieuwe tandenborstel te kopen.
- Vernieuw zijn tandenborstel ook zodra de haren ver uit elkaar staan.
- Je kind kan ook met een elektrische tandenborstel poetsen, dat is vaak makkelijker en maakt sneller goed schoon.
Lees ook: Met je kind naar de tandarts
Ook flossen?
Flossen is een belangrijk onderdeel van gebitsverzorging. Je kind hoeft er niet vroeg mee te beginnen. Het is namelijk een heel gepriegel om de flosdraad goed tussen zijn tanden en kiezen te krijgen. Bovendien kan hij zo een hekel krijgen aan flossen. Je kunt aan de tandarts vragen wanneer je er het beste mee kunt beginnen. Als je kind wat ouder is, kan hij het zelf proberen. In eerste instantie gaat het er namelijk vooral om dat hij went aan een goede gewoonte.
Gaatjes voorkomen
Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriƫn in de mond. Wanneer deze bacteriƫn zich voeden met suikers uit het eten, produceren ze een zuur. Dit zuur werkt in op het glazuur waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. De bacteriƫn vormen een kleverig laagje op de tanden, dat tandplak wordt genoemd.
Kleverig voedsel dat suiker en koolhydraten bevat, is het meest schadelijk voor het gebit. Hoe lang etensresten op de tanden van je kind blijven zitten, speelt een belangrijker rol dan hoeveel je kind eet. Rozijnen die langzaam worden opgepeuzeld, zijn daarom schadelijker dan een ijsje dat gauw op is. Geef je kind zo min mogelijk snoep tussen de maaltijden door. Zorg ervoor dat de mond tussen de eet- en drinkmomenten twee uur rust krijgt om te herstellen. Zo voorkom je gaatjes. Waterdrinken mag natuurlijk altijd tussendoor.
Lees ook: Pas op met suiker
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marit Verschuuren.