Stoppen met de fopspeen: zo pak je dat aan

Stoppen met de fopspeen: zo pak je dat aan

Zuigelingen hebben een grote zuigbehoefte. Een fopspeen biedt veel ouders een uitkomst, om hun kind aan te bieden tussen de voedingen door. Maar als je kind ouder is, kan een speen nadelige effecten hebben. En wordt het tijd om te stoppen met de fopspeen.

Voor pasgeboren babyā€™s is een fopspeen een prima middel om de zuigbehoefte te vervullen. Bovendien is bekend dat een speentje de kans op wiegendood kan verkleinen. Na ongeveer een jaar, dus als je kind een dreumes wordt, is die behoefte afgenomen en neemt de speen een andere rol in. Je kind ontleent er een gevoel van veiligheid en troost aan. Veel kinderen gebruiken de fopspeen ook om rustig te worden en in slaap te kunnen vallen.

Daarom op tijd stoppen met de fopspeen

Is het gebruik van een fopspeen nadelig voor het gebit van je kind? Het zit zo. Als je kind nog duimzuigt als zijn permanente tanden doorbreken, dan kan dit de stand van de kaken veranderen waardoor tanden scheef gaan staan. Ook kan de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak veranderen. Om dit te voorkomen kun je jouw pasgeborene die op zijn vingers of duim wil zuigen, een fopspeen geven. Verkeerd en te vaak een speen gebruiken is overigens ook niet goed, maar een fopspeen heeft een groot voordeel. Het kan makkelijker worden afgeleerd. Zorg ervoor dat je kind het zuigen op de duim of speen heeft beƫindigd voordat zijn permanente tanden doorkomen. Dit is rond het zesde levensjaar.

Tips voor stoppen met de fopspeen

Op tijd stoppen met de speen is dus het advies. Maar hĆ³e? Want het zuigen is voor veel kinderen een hardnekkige gewoonte geworden. Jij zult je kind dus moeten helpen om te stoppen. In Ć©Ć©n keer afnemen heb je waarschijnlijk even overwogen, maar voor de meeste kinderen Ć©n hun ouders is dit een te grote stap. Je ontneemt daarbij zijn gevoel van veiligheid en juist dat is zo belangrijk in die eerste levensjaren.

Het hangt een beetje van de leeftijd van je kind af welke methode je voor het stoppen met de fopspeen toepast:

  • Is je kind een dreumes of peuter dan zul jij het voortouw moeten nemen. Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af.

  • Bij een iets ouder kind kun je samen besluiten dat het tijd wordt om afscheid te nemen van de fopspeen. Je kind is al groot nu en daar hoort een speen niet meer bij. Het is ook niet goed voor zijn tandjes. Je kunt een afscheidsritueel bedenken en je kind een knuffel, doekje of pop als vervanging geven. Complimenteer je kind met zijn besluit.

Wat kun je verwachten als je kind gaat stoppen met de fopspeen?

Nogmaals: makkelijk is het voor veel kinderen niet. Kies daarom ook vooral een goede periode uit, niet rondom de feestdagen of verjaardagen, of als je kind voor het eerst naar de crĆØche gaat. Ga er ook helemaal voor als je eenmaal de stap hebt gezet. Is je kind hangerig of een beetje aan het jengelen in de middaguren, probeer hem dan af te leiden.

Veel kinderen hebben ook moeite met in slaap vallen zonder speen. Besteed daar aandacht aan: zeg tegen je kleine dat je zijn verdriet goed begrijpt, maar dat de speen echt niet terugkomt. Zorg voor een goed bedritueel: zing een liedje, lees een extra verhaaltje voor, maar zeg daarna ook dat je over een paar minuutjes weer even komt kijken. Zo geef je je kind de kans zelf in slaap te vallen. Uiteindelijk gaat dit steeds makkelijker, maar het is doorzetten.

Beeld: iStock.com