Nagelverzorging

Nagelverzorging

Behalve dat lange nagels lastig zijn, is het ook onhygiënisch. Elke dag komt er vuil onder de randjes, al is dat niet altijd te zien. Vuile nagels kunnen een bron van ziektekiemen zijn. Houd daarom de nagels van je kind schoon en kort.

Eén keer per week de nagels van je kleine knippen, is in principe voldoende. Maar ondanks een goede hygiëne kan hij toch problemen krijgen met zijn nagels. Denk bijvoorbeeld aan een schimmelinfectie of een blauwe nagel doordat een vinger heeft klemgezeten. We hebben de verschillende aspecten van de verzorging van de nagels van je kind nader toegelicht.

Een goede hygiëne

Leer je kleintje om ook zijn nagels schoon te maken als hij zijn handen wast. Met een grappig nagelborsteltje wordt dat al leuker. Als hij het zelf nog niet kan, kun je hem een handje helpen. Maar borstel niet te hard, daardoor kan hij een hekel krijgen aan het schoonmaken van zijn nagels. Hardnekkig vuil kun je eventueel met een botte tandenstoker verwijderen. Ook al zie je niets, toch kunnen zijn nagels vies zijn!

Knippen van vinger- en teennagels

Het is belangrijk dat de nagels van je kind regelmatig worden geknipt. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat dat prettiger is voor je kind. Zijn nagels scheuren minder makkelijk en hij zal niet zo snel de neiging krijgen om op zijn nagels te gaan bijten. Met korte nagels kan hij zichzelf en andere kinderen minder snel pijn doen. Als zijn teennagels kort zijn, zitten zijn schoenen lekkerder en gaan zijn sokken minder snel kapot.

Voor het knippen van zijn nagels kun je het beste een nagelschaartje of een nagelknippertje gebruiken. Doe het liever niet met een schaar, daar kunnen sneller ongelukjes mee gebeuren als je kleine tegenstribbelt, of als hij het een keer zelf probeert als jij niet in de buurt bent!

Knip de nagels van je kind niet té kort af, maar laat een klein wit randje over. Om haakjes tegen te gaan, kun je de randjes na het knippen glad vijlen. Vingernagels kunnen het beste rond worden afgeknipt, maar knip teennagels recht af, om ingegroeide teennagels te voorkomen. Ingegroeide teennagels zijn niet alleen pijnlijk, maar als ze niet op tijd worden opgemerkt, kan het zelfs zo zijn dat de dokter ze weg moet snijden.

Nagelproblemen

Je hebt je voorgenomen om er goed op te letten dat je kleine niet met zijn vingers tussen de deur komt. Maar vroeg of laat overkomt het hem misschien toch. Houd dan zijn vinger zo lang mogelijk onder koud stromend water. Als hij een blauwe nagel krijgt, leg hem dan uit dat hij er niet aan moet zitten en dat hij vanzelf weer een nieuwe nagel krijgt. Raadpleeg je huisarts bij een bloeding of ontsteking onder de nagel en probeer het niet zelf schoon te maken.

Als je kind een gescheurde nagel heeft, doe er dan stevig een pleister omheen en knip de nagel weer netjes af als hij voldoende is gegroeid. Door een ongelukje of onvoorzichtig spelen, kan het ook gebeuren dat zijn nagel er helemaal af is. Ga dan naar de huisarts, want het is belangrijk dat zijn vinger goed wordt schoongemaakt en verbonden. De dokter kan je ook vertellen hoe je de vinger moet verzorgen tot de nagel weer helemaal is aangegroeid.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender