Naar de kapper

Naar de kapper

De meeste baby’s hoeven niet zo vaak naar de kapper, maar naarmate je kind groeit, groeit zijn haar met hem mee. Tijd voor een echt kapsel dus. Maar zo’n eerste kappersbezoek valt nog niet mee voor je kind. Je kind kan heel rustig zijn bij de kapper, tot het moment waarop hij die grote schaar ziet. Deze angst is logisch. Thuis heb je hem immers verteld dat een schaar gevaarlijk kan zijn. Vertel daarom dat de kapper hem niet zal prikken. Vergeet ook niet te zeggen dat alleen de kapper goed kan knippen en dat je kind het nooit zelf thuis mag proberen.

Het kan ook zijn dat je kleine bang is voor het knippen zelf. Leg hem dan uit dat zijn haar weer aangroeit en dat je niets voelt van het knippen. Eventueel kunnen jullie eerst samen kijken naar iemand anders die wordt geknipt, of je laat de kapper bij jezelf een plukje haar eraf halen.

Steunen en geruststellen

Het is niet zo vreemd als je kind niet naar de kapper wil: hij moet eerst wachten, dan komt er iemand met een schaar die steeds aan zijn haar zit en zelf moet hij een hele tijd stilzitten met een kappersmantel om. Gelukkig zijn er veel manieren om rekening te houden met de weerstand en angst van je kind en hem gerust te stellen als hij wordt geknipt.

Zoek een goede kapper

Je kunt het beste een afspraak maken op een tijdstip waarop het bij de kapper niet zo druk is. Jullie hoeven dan vooraf niet zo lang te wachten en de kapper is minder gehaast. Probeer ook rekening te houden met het ritme van je kind: wanneer krijgt hij honger en wanneer heeft hij zijn drukke uurtje?

Je kind went sneller als jullie steeds naar dezelfde kapper gaan. Misschien praat de kapper met hem onder het knippen: zo kunnen ze elkaar een beetje leren kennen. Als je denkt dat je kind gaat huilen, kies dan iemand van wie je weet dat hij daar niet zenuwachtig van wordt. Als de kapper namelijk zelf ongeduldig wordt, heeft dat weer effect op je kind en zal hij nog meer tegenstribbelen. Misschien wil hij wel worden geknipt als hij bij jou op schoot kan zitten.

Er zijn speciale kinderkappers met meer aandacht voor kinderen. Sommige kinderkappers hebben kleurige kapmantels, spiegels voor kinderen, een kinderspeelhoekje of een tablet waarop ze een filmpje ter afleiding kunnen kijken tijdens het knippen. Soms zijn er zelfs heel mooie kinderkappersstoelen, bijvoorbeeld in de vorm van een auto.

Stimuleren en belonen

Probeer het kappersbezoek ontspannen te benaderen en presenteer het als iets positiefs. Zeg af en toe tegen je kind dat hij het goed doet, als je merkt dat hij daar behoefte aan heeft. Soms is het moeilijk om niet geïrriteerd te raken, maar onthoud dat dit meestal averechts werkt.

Je kunt een bezoek aan de kapper combineren met iets leuks, bijvoorbeeld een bezoek aan de speeltijd. Als je dit vaker doet, zal je kind een bezoek aan de kapper gaan associëren met een leuke activiteit. Andere beloningen kunnen ook werken, bijvoorbeeld een cadeautje of iets lekkers.

Kindvriendelijk knippen

Probeer de tijd die jullie bij de kapper doorbrengen zo kort mogelijk te houden. Dus geen haren wassen, ingewikkelde modellen knippen en haren föhnen. Meestal is het natspuiten van de haren al voldoende. Probeer een middenweg te vinden tussen wat jij wilt en wat je kind wil. Als hij echt geen kappersmantel om wil, laat je dat achterwege, als hij belooft dat hij even rustig stil zal zitten. Zorg wel dat je dan een extra shirt bij je hebt, zodat je die kunt wisselen met het shirt wat onder de geknipte haren zit.

Thuis knippen

Misschien heb je geprobeerd om je kleine mee te nemen naar de kapper, maar werd hij zo overstuur dat je onverrichter zake naar huis bent gegaan. Dan kun je beter wachten tot hij wat ouder is en in de tussentijd thuis zelf zijn haren knippen. Stel hem vooraf op zijn gemak en beloof hem dat het geen pijn doet. Na het knippen gaan jullie samen spelen.

Met een goede kappersschaar gaat het knippen veel beter. Voor jongetjes kun je eventueel een tondeuse aanschaffen. In de bibliotheek kun je boeken vinden over hoe je kinderhaar het beste kunt knippen.

Je hoeft je in ieder geval niet te schamen. Je kind is niet de eerste die het bij de kapper op een brullen zet. En bedenk dat ook deze fase weer voorbijgaat: vroeg of laat wil je kleine vast net zulk mooi haar hebben als zijn vriendjes.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender