Met je kind naar de tandarts

Met je kind naar de tandarts

Een goed melkgebit staat aan de basis van een gezond, volwassen blijvend gebit. Neem je kind daarom al vroeg mee naar de tandarts voor controle. Zo went hij aan de controle en voorkom je angst op latere leeftijd. Wist je dat de helft (55,6%) van de Nederlandse kinderen van 2 en 3 jaar oud niet naar de tandarts gaat?

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Voor het eerst naar de tandarts

Je kind gaat het beste vanaf het doorbreken van de eerste tand voor het eerst naar de tandarts. De tandarts of mondhygiënist kan dan nog niet zoveel in de mond doen, wel is het een belangrijk bezoek. Tijdens de eerste, en ook latere bezoeken kan de tandarts je al veel vertellen hoe je de kindermond gezond houdt. Dat zijn vaak kleine gewoontes waar je al vroeg mee kunt starten, die veel opleveren. Ook mag de tandarts vast even in zijn mondje kijken. Gewoon even wennen dus. Hierna gaat je kind - net als jij - afhankelijk van zijn mondgezondheid regelmatig voor controle, tenslotte zijn kinderen automatisch verzekerd tot 18 jaar. Je hebt hier dus geen kosten aan.

Natuurlijk maak je een extra afspraak als je kind klaagt over pijn. Of als je iets ongewoons ziet, zoals vlekken op zijn tanden. Bel de tandarts ook als je kind is gevallen en zijn tanden heeft beschadigd.

Voorbereiden op de tandarts

Ga je met je kind naar je eigen tandarts? Of liever een gespecialiseerde kindertandartspraktijk? Het kan allebei. Het voordeel van je eigen tandarts is dat je kindje ook ziet hoe jij zelf in de stoel gaat. Een praktijk die met de Gewoon Gaaf methode werkt is ingericht op werken met kinderen en helpt je mondproblemen zoals gaatjes voor je kind te voorkomen. Breng het tandartsbezoek als iets positiefs en iets normaals. Vertel vooraf kort wat jullie gaan doen. Ben je zelf altijd wat onrustig of zelfs bang voor de tandarts? Zorg ervoor dat je dit niet overdraagt. Thuis kun je met je kind ’tandartsje spelen’ met een pop of knuffel. Dan weet je kind ongeveer wat er gaat gebeuren. Natuurlijk mag de pop of knuffel ook mee naar de tandarts. In de bibliotheek zijn leuke, positieve boekjes beschikbaar over naar de tandarts gaan. Vindt hij het toch een beetje spannend? Laat hem bij je op schoot zitten of houd zijn hand vast.

Een gaatje

De tandarts of mondhygiënist zal je helpen om inzicht te krijgen hoe gaatjes ontwikkelen en welke risico’s jouw kindje heeft. Zo kun je de meeste gaatjes voorkomen. Heeft je kind toch een gaatje? Dan zal de tandarts deze vullen. Een gaatje vullen is niet leuk. Maar als je er op tijd bij bent, doet het boren meestal geen pijn. De tandarts kan eventueel een pijnstillend middel gebruiken, zoals een verdovende spray of verdoving met extra dunne injectienaalden. Je kind krijgt na afloop meestal een klein cadeautje, zoals een sticker. Zo wordt een bezoek positief afgesloten.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender