Met je kind naar de tandarts

Met je kind naar de tandarts

Een goed melkgebit staat aan de basis van een gezond, blijvend gebit. Neem je kind daarom al vroeg mee naar de tandarts voor controle. Zo went hij aan de controle en verkelin je de angst op latere leeftijd. Wist je dat de helft (55,6%) van de Nederlandse kinderen van 2 en 3 jaar oud niet naar de tandarts gaat?

Voor het eerst naar de tandarts

Je kind gaat het beste nog voor zijn tweede verjaardag voor het eerst naar de tandarts. Je kunt hem gewoon een keer meenemen als je zelf voor controle gaat. Je kind mag op de stoel zitten en de instrumenten bekijken. Ook mag de tandarts vast even in zijn mondje kijken. Gewoon even wennen dus. Hierna gaat je kind - net als jij - twee keer per jaar voor controle, tenslotte zijn kinderen automatisch verzekerd tot 18 jaar. De tandarts en de mondhygiƫniste geven ook voorlichting. Ze kunnen vragen beantwoorden over gebitsverzorging. Ze laten je kind zien hoe hij het beste kan poetsen.

Natuurlijk maak je een extra afspraak als je kind klaagt over pijn. Of als je iets ongewoons ziet, zoals vlekken op zijn tanden. Bel de tandarts ook als je kind is gevallen en zijn tanden heeft beschadigd.

Voorbereiden op de tandarts

Ga je met je kind naar je eigen tandarts? Of liever een gespecialiseerde kindertandartspraktijk? Het kan allebei. Bedenk waar jij en je kind zich goed bij voelen. Breng het tandartsbezoek als iets positiefs. Vertel vooraf wat jullie gaan doen. Ben je zelf altijd wat onrustig of zelfs bang voor de tandarts? Zorg ervoor dat je dit niet overdraagt. Thuis kun je met je kind ’tandartsje spelen’ met een pop of knuffel. Dan weet je kind ongeveer wat er gaat gebeuren. Natuurlijk mag de pop of knuffel ook mee naar de tandarts. Vindt hij het toch een beetje spannend? Laat hem bij je op schoot zitten of houd zijn hand vast.

Een gaatje

Heeft je kind een gaatje? Dan zal de arts deze vullen. Een gaatje vullen is niet leuk. Maar als je er op tijd bij bent, doet het boren meestal geen pijn. De tandarts kan eventueel een pijnstillend middel gebruiken, zoals een verdovende spray of verdoving met extra dunne injectienaalden. Je kind krijgt na afloop meestal een klein cadeautje, zoals een sticker. Zo wordt een bezoek positief afgesloten.

Beeld: iStock.com