Kinderschoenen kopen

Kinderschoenen kopen

Hoe kies je de juiste schoenen voor je kind? Horen ze juist stevig of flexibel te zijn? En maakt het uit of je dure of goedkopere schoenen kiest?

Juiste pasvorm

Het belangrijkste is dat schoenen de juiste pasvorm hebben en ruim genoeg zitten. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Duw je duim op de neus van de schoen om te controleren of er voldoende ruimte is. Een ander trucje is je kind zijn tenen helemaal naar voor in de schoen te laten schuiven. Check vervolgens aan de hielzijde of er 1 cm ruimte over is. Je hoort je vinger tussen hiel en schoen te kunnen steken. Als je kind in te kleine schoenen rondloopt, kan dit de voeten vervormen. Of hij gaat een verkeerd looppatroon aannemen. Een te ruime schoen maakt dat je kind zich gemakkelijker verzwikt.

Flexibele zool

De zool van de schoen is het volgende aandachtspunt. Een flexibele zool maakt dat je kind zijn voetzool goed kan afwikkelen. Een te harde zool - denk aan bijvoorbeeld een skischoen - beperkt de voeten. Het veroorzaakt pijn en een verstoord looppatroon.

Weinig versus veel steun

Schoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van kindervoeten. In sommige situaties zijn stevige schoenen wel hƔndiger. Ze beschermen beter tegen bijvoorbeeld stoten en geven meer comfort. Natuurlijk zorg je wel voor een stevige schoen als je kind een afwijking heeft. Denk aan een klomp- of platvoet, of als hij hypermobiel is en dus extra ondersteuning nodig heeft.

Koop 2 paar schoenen

Een dure kinderschoen is namelijk niet per se beter dan een goedkopere. Het enige is dat imitatieleer en kunststof niet ademen. Dit kan zweetvoeten veroorzaken. Laat je kind afwisselend 2 paar schoenen dragen. Zo kunnen schoenen hun vocht om de beurt kwijt. Slippers zijn geen probleem, mits niet langer dan 2 uur per dag. Ze bieden geen bescherming voor stevige wandelingen. Maar voor de zomer en in en om huis lijkt het op lopen op blote voeten. Prima dus. Prinsessenhakjes vormen meer risico. Je kind kan ze aan naar een feestje of verkleedpartij, maar houd het daarbij. Je dwingt de voet toch in een andere stand. Als je dit te vaak doet, vergroot het de kans op voetklachten op latere leeftijd.

Kinderschoenen doorgeven

Kun je schoenen doorgeven aan een broer of zusje als ze nog jong zijn? Als de schoenen niet versleten zijn wel. Voorwaarde is dat de voeten min of meer dezelfde vorm hebben en de oudste geen last heeft gehad van bijvoorbeeld voetschimmels. Tweedehandsschoenen via bijvoorbeeld Marktplaats zijn een minder goed idee. Je weet nooit wie de drager is geweest.