Kinderschoenen kopen: waar let je op?

Kinderschoenen kopen: waar let je op?

Waar let je op als je nieuwe schoenen voor je kind aanschaft? Horen ze juist stevig of flexibel te zijn? En maakt het uit of je dure of goedkopere schoenen koopt? Deze tips en adviezen helpen je bij het kiezen van de juiste kinderschoenen.

Wanneer heeft je kind nieuwe schoenen nodig?

Je kind groeit razendsnel. Controleer daarom regelmatig of zijn schoenen niet te klein worden. Het is aan te raden iedere twee à drie maanden te checken of de schoenen nog goed passen. Waarom zo regelmatig? Je kind kan ongemerkt een groeispurt hebben gemaakt. Zelf heeft hij niet door of zijn schoenen te krap zitten. Wacht niet tot de schoenen versleten zijn. Tekenen dat de schoenen van je kind te klein zijn en nodig vervangen moeten worden zijn o.a. ingegroeide nageltjes en eeltplekjes.

Is een schoen op de groei kopen verstandig? Nee. Een te grote schoen ondersteunt de voet niet voldoende en dat is niet goed voor de houding van je kind. Vind je het lastig om zelf te bepalen of je kleintje een grotere maat nodig heeft? Loop dan gerust eens met je kind bij een schoenenwinkel binnen en vraag om advies.

Juiste pasvorm belangrijk

Als je nieuwe kinderschoenen gaat aanschaffen is het belangrijkste dat de schoenen de juiste pasvorm hebben en ruim genoeg zitten. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen.

Hoe controleer je dit?

  • Duw je duim op de neus van de schoen om te controleren of er voldoende ruimte is.
  • Een ander trucje is je kind zijn tenen helemaal naar voren in de schoen te laten schuiven. Check vervolgens aan de hielzijde of er een centimeter ruimte over is. Je hoort je vinger tussen hiel en schoen te kunnen steken.

Als je kind in te kleine schoenen rondloopt, kan dit de voeten vervormen. Of hij gaat een verkeerd looppatroon aannemen. Een te ruime schoen maakt dat je kind zich gemakkelijker verzwikt.

Kies een schoen met flexibele zool

Een flexibele zool is daarnaast erg belangrijk. Het maakt dat je kind zijn voetzool goed kan afwikkelen en dat bevordert de ontwikkeling van zijn voeten. Een stevige hiel in de schoenen zorgt ervoor dat je kind niet schuift of zwikt. Een te harde zool - denk aan een bijvoorbeeld een skischoen - beperkt de voeten. Als schoenen té stevig zijn, kan je kind zijn eigen instabiliteit bij het lopen niet meer corrigeren. Hierdoor valt hij sneller. Dit duurt nog ongeveer tot hij 4 jaar is. Een te harde en stevige zool veroorzaakt daarnaast pijn en een verstoord looppatroon. Zorg daarom dat de zool van je kinds schoenen altijd flexibel is.

Juiste schoenmaat kiezen

Naast flexibiliteit van de schoenen let je op de juiste maat. Bij schoenwinkels kun je deze laten opmeten. Je kunt het ook thuis doen met een vel papier. Laat je kind hierop staan en trek de omtrek van beide voeten over. Meet van het puntje van de langste teen tot de hiel van beide voeten. Tel bij de grootste voet een centimeter op. Dit is de maat die je zoekt.

Bij het passen controleer je dit. Het vaststellen van te grote of te kleine schoentjes is altijd lastig, omdat een kind de teentjes intrekt op het moment dat hij/zij niet loopt. Een tip is om te kijken naar de afdruk op de binnenzool, dan zie je precies of het schoentje te groot, te klein of precies goed is. Je kunt ook een vinger achter de hiel doen als je kind de schoen aanheeft, terwijl er bij de tenen genoeg ruimte is.

In onderstaande tabel zie je bij welke voetlengtes welke schoenmaten horen. Let op: sommige merken vallen kleiner of groter.

Lengte van de voetSchoenmaat
11,4 tot 12 cm19
12 tot 12,7 cm20
12,7 tot 13,4 cm21
13,4 tot 14 cm22
14 tot 14,7 cm23
14,7 tot 15,4 cm24
15,4 cm tot 16 cm25
16 tot 16,7 cm26

Schoenen met weinig steun slechter?

Schoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van kindervoeten. In sommige situaties zijn stevige schoenen wel hándiger. Ze beschermen beter tegen bijvoorbeeld stoten en geven meer comfort. Natuurlijk zorg je wel voor een stevige schoen als je kind een afwijking heeft. Denk aan een klomp- of platvoet, of als hij hypermobiel is en dus extra ondersteuning nodig heeft.

Vervang ook sokken en slofjes

Heeft je kind een grotere schoenmaat? Vervang dan niet alleen zijn schoenen, maar kies ook sokken, sloffen en maillots in de juiste maat.

Zijn dure schoenen beter dan goedkopere?

Een dure kinderschoen is niet per se beter dan een goedkopere. Het enige is dat imitatieleer en kunststof, waar goedkopere schoenen vaak van gemaakt zijn, niet ademen. Dit kan zweetvoeten veroorzaken. Tip: laat je kind afwisselend twee paar schoenen dragen. Zo kunnen schoenen hun vocht om de beurt kwijt. Dit geldt voor alle schoenen.

Slippers dragen is geen probleem voor je kind, mits hij ze niet langer dan twee uur per dag draagt. Ze bieden geen bescherming voor stevige wandelingen. Maar voor de zomer en in en om huis lijken het dragen van slippers op lopen op blote voeten. Prima dus. Prinsessenhakjes vormen meer risico. Je kind kan ze aan naar een feestje of verkleedpartij, maar houd het daarbij. Je dwingt de voet in een andere stand. Als je dit te vaak doet, vergroot het de kans op voetklachten op latere leeftijd.

Kinderschoenen doorgeven: wel of niet doen?

Kun je schoenen doorgeven aan bijvoorbeeld een broertje of zusje als ze nog jong zijn? Als de schoenen niet versleten zijn wel. Voorwaarde is dat de voeten min of meer dezelfde vorm hebben en de oudste geen last heeft gehad van bijvoorbeeld voetschimmels. Tweedehandsschoenen via bijvoorbeeld Marktplaats zijn een minder goed idee. Je weet nooit wie de drager is geweest.

Beeld: iStock.com/SbytovaMN

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender