Kinderkleding

Kinderkleding

Je kind groeit zo snel dat hij kleren in een bepaalde maat soms maar een paar keer aan kan. Kun je wéér naar de winkel (of online natuurlijk) om iets nieuws aan te schaffen … Bij de keuze van kleding zijn een aantal dingen belangrijk. Zoals het materiaal waarvan het gemaakt is. Mag je kleine zelf bepalen wat hij draagt of kies jij? En is goedkoop altijd duurkoop of niet?

Veilige kinderkleding

Veilige kleding is in de eerste plaats onbrandbare kleding. Let daarom goed op de stof waarvan kinderkleding is gemaakt. Plantaardige vezels (zoals katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (zoals wol). Synthetische vezels (zoals polyester) zijn moeilijk ontvlambaar, maar smelten bij contact met vuur. De gloeiend hete smeltdruppels kunnen lelijke wonden maken. Een kledingstuk dat bestaat uit plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich. Het ontvlamt makkelijk én geeft smeltdruppels, dat is extra gevaarlijk.

Met een felrode of felgele jas aan valt je kleine beter op als hij buiten speelt. Fluorescerende strepen of vlakken zorgen ervoor dat je kind goed zichtbaar is in het donker, bijvoorbeeld achterop de fiets. Rol te lange broekspijpen goed op, zodat je kind niet struikelt. Veters, linten, touwtjes en andere dingen die los kunnen gaan, zijn ook niet handig.

Kinderkleding moet vooral lekker zitten

Het belangrijkste voor je kind is dat zijn kleding lekker zit. Zijn kleren moeten niet te stijf zijn of zijn bewegingsvrijheid beperken. De meeste kinderen hebben daarom een hekel aan dikke, nauwsluitende jassen. Ook zijn ze vaak gevoelig voor kriebelige, wollen truien. Soms voelen ze dat zelfs door een T-shirt heen. Coltruien zijn meestal ook geen favoriet. Je kleine kan zich het best bewegen in een lange broek of maillot. Broeken met een elastische tailleband en jurken met een sluiting van voren kan hij zelf goed aandoen.

Te koude of te warme kleding

Kleine kinderen hebben het snel koud. Maar als je kind helemaal opgaat in zijn spel, kan hij het ook te warm krijgen. Trek je kind daarom meerdere laagjes kleding over elkaar aan. Als hij gaat transpireren (controleer af en toe zijn nek), kun je een laagje uittrekken. In de winter zijn snowboots een uitkomst. Gewone schoenen zijn meestal niet waterdicht en kaplaarzen zijn te koud als het vriest.

Kinderkleding: de juiste maat is belangrijk

Het is verleidelijk om kinderkleding ‘op de groei’ te kopen, vooral als je kind in een groeispurt zit. Toch kun je dit beter niet doen; de kleding slobbert dan om zijn lijfje en slijt sneller, door de te lange mouwen en broekspijpen. Tegenwoordig zie je steeds vaker kleding met verstelbare sluitingen. Kinderkledingmaten komen ongeveer overeen met de lengte van je kind. Als je kind 104 cm. lang is, heeft hij ongeveer maat 104. Soms staat ook een leeftijd op het label, maar dit is vaak niet nauwkeurig; niet ieder kind van dezelfde leeftijd is immers even groot. Er kan ook een verschil tussen kledingmerken zitten.

Goedkoop is duurkoop?

Het aanbod van luxe kinderkleding wordt steeds groter. Gerenommeerde modeontwerpers hebben tegenwoordig een baby- en kinderlijn. Maar ook deze kleren worden snel te klein… Vind je dit zonde van je geld, dan kun je prima slagen bij een goedkopere winkel. Daarnaast is er een ruim aanbod van tweedehands kinderkleding, in winkels en op internet. Koop geen tweedehands kinderschoenen; schoenen moeten zich vormen naar de voetjes van je kind.

Kinderschoenen kopen

Je kleine heeft goede schoenen nodig in de juiste maat. Verkeerde schoenen kunnen de voeten van je kind misvormen. Bij een goede schoenenwinkel meten ze de voeten van je kind op, zowel in de lengte als de breedte. Laat je bij het uitkiezen van schoenen voorlichten door het personeel. Zij kunnen voelen of een schoen past. Goede kinderschoenen hoeven niet per se duur te zijn. Ook goedkopere winkels hebben vaak een aantal goede merken. Kindervoetjes groeien snel. Controleer daarom om de paar maanden of de schoenen nog goed passen. En vergeet niet om ook af en toe nieuwe regenlaarzen en pantoffels te kopen.

In huis kan je kind beter op blote voeten of op sokken lopen. Zo blijft hij beter in evenwicht en traint hij zijn spieren. Pas op met gladde vloeren, koop dan eventueel sokken met slipzooltjes. Sokken mogen niet te strak zitten rond de enkeltjes en vóór de grote teen moet ook wat ruimte vrij worden gehouden.

Dat wil ik niet aan!

Problemen met aankleden voorkom je, als je je kind inspraak geeft bij het uitkiezen van kleding. Het is zonde als jij iets koopt dat hij vervolgens nooit aan wil. Denk hier ook aan bij het kopen van feestkleding: een chique outfit zit vaak niet erg comfortabel. Bovendien zijn kinderen niet erg zuinig op hun kleren. Ze denken er niet bij na als ze buitenspelen. Vraag dat ook niet van je kind. Trek hem liever een oude broek aan als hij naar buiten wil.

Sommige kleding staat schattig, maar voor je kind telt één ding. Hij wil zich vrij voelen en geen zorgen hoeven maken over wat hij aanheeft. Als je kind onbelemmerd kan spelen, heb jij een zonnetje in huis. Daar kan geen nieuwe trui tegenop.

Beeld: iStock.com/mihailomilovanovic

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender