Kind mee naar de tandarts te duur?

Kind mee naar de tandarts te duur?

Steeds vaker zien we mensen die de tandarts mijden vanwege de kosten. Het leven wordt duurder en soms moet je moeilijke keuzes maken, de tandarts is dan vaak Ć©Ć©n van de eerste dingen die mensen laten vallen. Tel daarbij op dat nog steeds 1 op de 4 Nederlanders bang is voor de tandarts. Een bezoekje wat je soms liever uitstelt. Maar voor je kinderen is dit niet zo slim. Een klein mondprobleem als een gaatje kunnen ze vaak makkelijk (soms zelfs zonder boor) behandelen, voor gaatjes die er al langer zitten is dit een stuk moeilijker.

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Kinderen zijn gratis meeverzekerd

Laten we eerst eens naar de kosten kijken. Mondzorg voor kinderen wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. En kinderen zijn gratis meeverzekerd met ouders. Als je als ouder dus een basiszorgverzekering hebt kunnen je kinderen totdat ze 18 zijn gewoon naar de tandarts of mondhygiƫnist. Enkele behandelingen zijn niet volledig vergoed, denk aan beugels (orthodontie).

Angst voor de tandarts

Van tandartsangst weten we dat het vaak komt door een vervelende ervaring uit het verleden of de invloed van je omgeving. Ouders die het zelf spannend vinden om de mondzorgpraktijk te bezoeken kunnen dit bewust of onbewust meegeven aan hun kinderen. We zien vaak ouders die kinderen die het wat spannend vinden willen helpen door te zeggen dat het niet eng is en geen pijn doet. Dit kan het kind juist laten denken aan eng en pijn, het werkt daarom juist averechts.

Vervelende ervaringen kunnen we natuurlijk niet volledig voorkomen. De zorgverlener weet vaak het beste hoe je kind voor te bereiden op wat er komen gaat. Veel beter is het om eventuele behandelingen te voorkomen, ook dat kan. Uit onderzoek weten we dat de meeste gaatjes veroorzaakt worden door ons eigen gedrag. Denk hierbij aan niet goed poetsen, ongunstige voedingspatronen of minder effectieve tandpasta.

Poetsen vanaf de doorkomst van het eerste tandje

Door ouders en kinderen al vanaf de doorbraak van de eerste tand, rond de leeftijd van 6 maanden, te begeleiden in deze drie dingen kunnen we veel voorkomen. En zo zorgen we ervoor dat vervelende behandelingen niet nodig zijn. Je kind gaat het misschien zelfs leuk vinden om naar de tandarts te gaan.

Nog enkele tips:

  1. Eerste tandje doorgekomen? Ga direct poetsen!
  2. Vraag je tandarts vooraf aan te geven als er toch een behandeling nodig is die buiten de verzekering valt.
  3. Veel kleintjes vinden tandenpoetsen vervelend. Vraag advies aan je mondzorgverlener. Zij hebben de beste tips om het leuker te maken, je staat er niet alleen voor.
  4. Bedenk voor jezelf hoe belangrijk het is om je kind met een gezonde mond op te laten groeien
  5. Als je er op tijd bij bent kun je veel gedoe voorkomen, maak na doorbraak van de eerste tand een afspraak bij de tandarts of mondhygiƫnist
Beeld: iStock.com/ozgurdonmaz

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender