Huidverzorging

Huidverzorging

Eén van de belangrijkste organen van je kind is zijn huid. Belangrijk dus, om deze gezond te houden. Je kind kan last hebben van een droge huid. Het vochtgehalte houd je in de eerste plaats op peil door hem veel te laten drinken. Het ene kind heeft sneller een geïrriteerde huid dan het andere. Je kunt deze gevoeligheid en zijn type huid niet veranderen. Waar het om gaat, is dat je zijn huid zo goed mogelijk verzorgt.

De juiste producten

Er zijn tegenwoordig allerlei verzorgingsproducten voor kinderen te koop. Wees kritisch en kies bij voorkeur milde, ongeparfumeerde producten die geen kleurstoffen bevatten. Voor vragen en advies kun je bij je drogist of apotheker terecht. Ga er niet van uit dat alle producten onmisbaar zijn. Je kunt zijn gezichtje thuis prima afnemen met een warm vochtig doekje, daarvoor heb je echt geen speciale gezichtsdoekjes nodig.

Als je kind veel kwijlt of last heeft van een loopneus, kan dat zijn huid irriteren. Smeer zijn wangen, kin en neus dan in met een beetje vaseline. Behandel ruwe wangetjes voorzichtig en doe er niet te veel crème op.

Huidverzorging in zomer en winter

In de winter is de lucht droog: buiten door de kou en binnen door de centrale verwarming. Het is verstandig om de verwarming niet te hoog te zetten (maximaal 20 graden) en om water in een bakje op de verwarming te laten verdampen. Zo blijft de luchtvochtigheid op peil. Toch kan je kind last krijgen van schrale lippen en een droge huid, die kan schilferen en jeuken. Vette crème of babyolie kan dan helpen. Je kunt je kind hier het beste mee insmeren als hij uit bad komt en nog vochtig is. Buiten beschermt een beetje vaseline zijn wangetjes tegen het uitdrogende effect van de koude wind.

In de zomer transpireert je kind en zit hij vaak in de zon. Oververhitting of warme kleding kunnen warmtebultjes veroorzaken die zichtbaar zijn als kleine bultjes op een rode huid. Je kunt hier maïzena op smeren. Laat zijn huid verder zoveel mogelijk onbedekt. Pas ook op met de zon: je kind kan last krijgen van een zonneallergie.

In bad

Warm water droogt de huid uit. Gebruik daarom zo weinig mogelijk zeep en kies voor een mild of hypoallergeen product of gebruik speciale badolie. Pas wel op: het bad kan glibberig worden. Gebruik liever geen bacteriedodende zeep: deze kan de huid irriteren. De kwetsbare huid van je kind kun je het beste zachtjes droogdeppen. Het is belangrijk dat hij goed droog is als je hem weer aankleedt.

Uitslag bij gevoelige huid

Als je kind een gevoelige huid heeft, kun je beter alleen katoenen kleding en beddengoed gebruiken. Misschien reageert zijn huid op het wasmiddel dat je gebruikt. Maak rode billetjes zoveel mogelijk schoon met warm water en laat zijn huid luchten door hem even bloot rond te laten lopen.

Het is aan te raden om de huid van je kind regelmatig te controleren. Als er iets aan de hand is, ben je er op die manier vroeg bij. Kijk goed of je wratten, roodkleuringen of vreemde moedervlekken ziet. Als je kind jeuk heeft of als zijn huid er schilferig uitziet, kan dat komen doordat hij last heeft van eczeem of een allergie. Het is dan het beste om naar de huisarts te gaan.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender