
Hoe voorkom je angst voor de tandarts?
Een bezoek aan de tandarts hoort erbij, maar toch zijn veel kinderen (en volwassenen) er bang voor. Gelukkig kun je als ouder veel doen om te voorkomen dat je kind een angst voor de tandarts ontwikkelt. Door op tijd te beginnen en op de juiste manier te begeleiden, maak je het verschil. Wat kun je zelf doen? Lees snel verder.
Wat is angst voor de tandarts bij kinderen?
Angst voor de tandarts, ook wel dentofobie genoemd, is een veelvoorkomende angst bij kinderen. Het gaat om een sterke spanning of paniek bij de gedachte aan of tijdens een tandartsbezoek. Dit kan zich uiten in huilen, driftbuien of zelfs lichamelijke klachten als buikpijn. Soms ontstaat het na een nare ervaring, maar vaak ook doordat kinderen signalen overnemen van hun omgeving. Dus een ouder die een angst heeft geeft dat, soms onbewust, door aan het kind.
Hoe herken je tandartsangst bij je kind?
Bij jonge kinderen kan angst zich op verschillende manieren uiten. Signalen om op te letten zijn:
- je kind wil niet praten over de tandarts
- driftbuien voorafgaand aan de afspraak
- lichamelijke klachten zoals buikpijn
- huilen of verstijven in de tandartsstoel
Ook als een kind zich overdreven druk maakt over tandenpoetsen of veel vragen stelt over de tandarts’, kan dat wijzen op angst.
Hoe voorkom je dat je kind bang wordt voor de tandarts?
Hoe vroeger je begint met een positieve houding rondom de tandarts, hoe kleiner de kans op angst. Belangrijke stappen zijn:
1. Begin op tijd met tandartsbezoek
Neem je kind al vroeg mee naar de tandarts. Zo wennen ze aan de omgeving en aan hoe een bezoekje gaat. Vanaf de eerste tand kunnen ze betrokken worden bij een bezoekje aan de tandarts. Tandartsen vinden het juist goed als je kind even meekijkt hoe de tanden van papa of mama gecontroleerd worden. Als je kind al een tandje heeft kan de tandarts op een speelse manier ook even een kijkje nemen. Dat mag gewoon op schoot. Maak het vooral leuk. Zo leg je een basis voor later. Laat je tandarts van te voren weten dat je kind meekomt, dan kunnen ze er soms iets meer tijd voor nemen.
2. Praat positief en eerlijk
Merk je dat je kind het toch spannend vindt? Vermijd dan woorden als “pijn” of “het is niet eng”. Dat laatste suggereert juist dat het eng zou kunnen zijn. Zeg liever: “De tandarts kijkt even of je tanden goed groeien.” of ‘‘Ik denk dat de tandarts jouw mooie tanden ook wel even wil zien.’’
3. Speel tandartsje
Thuis samen tandartsje spelen is een goed idee. Oefen samen met een knuffel of in een rollenspel. Jij bent de tandarts, je kind de patiënt (of andersom). Zo wordt het spelenderwijs vertrouwd. Je hebt net als dokterstasjes ook een tandarts speelgoedset.
4. Geef het goede voorbeeld
Laat je kind merken dat jij zonder angst naar de tandarts gaat. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. Spanning kun je ongemerkt overdragen.
5. Lees boekjes over de tandarts
Er zijn veel leuke kinderboeken die het tandartsbezoek op een speelse manier uitleggen. Kies boeken die aansluiten bij de leeftijd en interesse van je kind. Bijvoorbeeld; Bobbie gaat naar de tandarts of Woezel en Pip naar de tandarts.
6. Gebruik de tandarts niet als dreigement
Op dagen dat tandenpoetsen moeizaam gaat, is het verleidelijk om te zeggen: “De tandarts zal dit niet leuk vinden.” Maar zulke opmerkingen kunnen een negatieve associatie creëren. Houd het liever bij jezelf, bijvoorbeeld: “We poetsen goed zodat jouw tanden sterk en gezond blijven.” Zo blijft de tandarts iemand die helpt in plaats van straft.
Lees ook: Verzet bij tandenpoetsen
Wat kun je doen als je kind toch bang is?
Blijf rustig en begripvol. Forceer geen bezoek, maar bereid het stap voor stap voor. Vertel wat er gaat gebeuren: dat je kind in een grote stoel mag zitten, dat die stoel in ligstand gaat, dat de tandarts met een lamp in zijn mond gaat schijnen en alle tanden gaat bekijken met een klein spiegeltje. Praat ook met je tandarts over de angst die je kind heeft. Veel praktijken hebben ervaring met jonge kinderen en werken kindvriendelijk. Soms helpt het om een keer ‘gewoon even te kijken’ zonder behandeling. Ook kun je overwegen om naar een speciale kindertandarts te gaan.
Wanneer vraag je hulp bij tandartsangst?
Als de angst zo groot is dat je kind écht niet wil gaan, lichamelijke kwalen of als het paniekaanvallen krijgt, is het goed om hulp te zoeken. Bespreek dit met de tandarts of met de huisarts. Soms is begeleiding door een gedragstherapeut zinvol. Neem de angst van je kind serieus, ook als je zelf niet snapt waarom hij een tandartsbezoek eng vindt.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie - zonder extra kosten voor jou.