Hoe help ik mijn kind van het nagelbijten af?

Hoe help ik mijn kind van het nagelbijten af?

Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn. Nagelbijten verhoogt de kans op infecties omdat bacteriƫn en vuil direct in de mond van je kind komen. Bovendien kunnen vingers waarvan de nagels te kort zijn afgebeten, gaan ontsteken. Misschien irriteert het je als je ziet dat je kind zijn vingers in zijn mond stopt. Probeer niet boos te worden. Hieronder 5 adviezen om je kind af te helpen van het nagelbijten.

Kortknippen

Kortgeknipte nagels nodigen minder uit om af te bijten. Knip de nagels van je kind daarom elke paar dagen bij. Als je bovendien na het knippen zijn nagels glad afvijlt, is de kans kleiner dat er scheurtjes of haakjes ontstaan waar hij aan kan peuteren.

Afleiden

Leid je kind af als je ziet dat hij zijn vingers in zijn mond stopt. Laat hem iets doen waar hij zijn vingers bij moet gebruiken. Ga bijvoorbeeld samen verven of kleien.

Pleisters om zijn vingers

Je kunt ook gekleurde pleisters om zijn vingertoppen doen of zijn nagels lakken. Misschien vindt je kind dat wel heel mooi! Gebruik liever geen nagelbijtvloeistof, daar is hij nog te jong voor. Je kleine snapt niet waarom zijn vingers zo vies smaken en waarschijnlijk zal het hem er niet van weerhouden om op zijn nagels te bijten.

Wees eerlijk

Probeer je kind niet bang te maken door bijvoorbeeld te zeggen dat er een nagelboom in zijn buik zal groeien als hij een nagel inslikt. Of dat hij zo ongemerkt zijn vingers kan opeten. Je kind kan dit letterlijk opvatten en erg bang worden als hij ongemerkt toch een keer op zijn nagels heeft gebeten.

Achterhaal de oorzaak

Op deze leeftijd kun je je kind beter niet steeds direct confronteren met het nagelbijten. Het belangrijkste is dat je probeert te achterhalen in welke situaties je kleine op zijn nagels bijt. Piekert hij ergens over waar jullie over kunnen praten? Als je zorgt dat hij zich veilig voelt of de bron van zijn stress of onrust weghaalt, kun je misschien voorkomen dat nagelbijten een hardnekkige gewoonte wordt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender