Harenwasproblemen

Harenwasproblemen

Veel kinderen hebben een hekel aan het wassen van hun haren. De wekelijkse shampoobeurt staat misschien ook bij jullie garant voor een drama in de badkamer. Toch is het niet zo dat je kind per se niet wil meewerken of lastig wil zijn.

3 redenen waarom je kind van streekt raakt

Bij elke reden passen tips die het haren wassen prettiger laten verlopen voor jullie allebei. Bedenk wel dat de weerstand van je kind natuurlijk ook kan voortkomen uit een combinatie van onderstaande factoren.

  • Hij heeft een hekel aan de shampoo en het wassen zelf
  • Hij heeft een gevoel van onmacht
  • Hij heeft angst voor het water en de douche

Hekel aan de shampoo en het wassen zelf

Als je kleintje een keer shampoo in zijn ogen heeft gehad, is hij misschien bang dat dit nog een keer gebeurt. Je kunt daarom het beste een kindvriendelijke shampoo kiezen die geen sterke geur heeft en niet prikt.

Daarnaast zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je kleine last heeft van water of shampoo. Houd bijvoorbeeld een washandje tegen zijn oogjes, of laat hem een duik- of zwembril opzetten. Er zijn ook speciale shampooringen verkrijgbaar. Deze ringen zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en lijken op een zonnehoed zonder bovenkant. Zo blijft het gezichtje van je kleine droog wanneer jij zijn haar wast.

Zet de douche vooraf op de juiste temperatuur en houd shampoo, handdoek en borstel binnen handbereik. Zo is de wasbeurt zo snel mogelijk achter de rug. Als je het haar vooraf borstelt, zijn er daarna minder klitten. Gebruik een beker of bakje om zijn haren uit te spoelen, dat heeft je kleintje vast liever dan die douche waar zoveel water uitkomt!

Ook kun je haren wassen leuk proberen te maken. Met een spiegel in de buurt kan je kleine zien welke mooie kunstwerken hij van zijn haar vol schuim kan boetseren.

Een gevoel van onmacht

Je kind zit misschien in een nee-fase waarin hij graag zelf de baas wil zijn over zijn lichaam. Als zijn haren worden gewassen, heeft hij het gevoel dat hij volledig aan jou is overgeleverd. Je kunt hem wat controle geven door hem mee te laten helpen.

Laat je kind bijvoorbeeld zelf de shampoo kiezen, of de beker waarmee je zijn haar uitspoelt. Misschien vindt hij het spannend om zelf de douchekop vast te houden (houd dan wel rekening met een waterballet in de badkamer). Je kunt hem de haren van zijn pop laten wassen. Of ga bij hem in bad zitten en laat hem water over jouw hoofd plenzen. De rollen zijn dan omgedraaid!

Angst voor het water en de douche

Op deze leeftijd hebben kinderen een levendige fantasie. Misschien is je kleine bang dat hij wordt weggespoeld door het afvoerputje in het bad of de douche. Je kunt je kind helpen door hem af en toe met kleine hoeveelheden water te laten spelen, bijvoorbeeld in de gootsteen of buiten in een emmer als het mooi weer is. Zo gaat hij water weer leuk vinden en raakt hij zijn angst langzaam kwijt.

Als je kind bang is voor veel water, kun je hem meenemen naar het pierenbadje in het zwembad om te wennen.
Een klein badje en een speelgoedgietertje zijn minder bedreigend dan een douche die hoog hangt. Vertel tijdens het haren wassen wat je doet en laat je kleintje eventueel meekijken in een spiegel, zodat hij precies ziet wat er allemaal gebeurt.

Algemene tips haarwasproblemen

Het wassen van het haar is voor je kind al veel minder erg als jullie samen in bad of onder de douche gaan. Misschien laat je kleine zich afleiden door een spelletje. Peuters vinden het vaak prachtig als jij iets verkeerd doet en zij het beter weten. Doe bijvoorbeeld net of je tandpasta in zijn haar wil doen en je kind zal roepen dat dit niet zo hoort!

Met deze tips in gedachten, kom je misschien al een heel eind. Het belangrijkste is echter dat je zelf ontspannen bent. Beloof je kind om na afloop samen iets leuks te gaan doen. En neem de tijd: als je haast hebt, wordt je kind ook onrustig.

Als je kleine elke keer als jij zijn haar probeert te wassen, helemaal over zijn toeren raakt, kun je dit misschien beter een tijdje overslaan. Met een vochtige spons kun je zijn haar afnemen en het vervolgens borstelen met een zachte, vochtige borstel. Na verloop van tijd kun je dan voorzichtig weer een keer proberen om shampoo te gebruiken.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender