Haarverzorging

Haarverzorging

Je kind heeft niet meer dat fijne haar dat hij als baby had, maar het is toch nog lekker zacht. Het wordt niet snel vet; de talgklieren op zijn hoofdje werken nog niet volledig. Als je een dochter hebt, vindt ze het misschien leuk om het haar lang te laten groeien. Het haar van je kind vraagt echter wel om verzorging.

Prikkende oogjes zijn met de milde kindershampoos van tegenwoordig praktisch verleden tijd. Maar bij de meeste kinderen komen er bij het borstelen van hun haar nog wel eens tranen aan te pas. Gelukkig zijn er manieren om ook de haarverzorging van je kleine zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Haren wassen

Een dagelijkse wasbeurt is niet nodig, omdat het haar van je kind nog niet snel vet wordt. EĆ©n keer per week wassen is meestal voldoende. Je ziet het zelf ook: wanneer het haar plakkerig wordt, of niet meer fris ruikt, is het tijd om shampoo te gebruiken. Zand uit de zandbak kun je proberen er met lauwwarm water uit te spoelen. Maar als er veel vuil van het spelen in zijn haar zit, zoals verf of modder, geef je je kleine een shampoobeurt.

Was het haar van je kind vĆ³Ć³r hij gaat spelen in het badwater. Als hij het zat is in bad, heeft hij namelijk minder geduld. Gebruik niet te heet water en masseer de shampoo zachtjes in. Door het haar vooraf te borstelen, kun je de vorming van klitten voorkomen. Speciale kindershampoo prikt minder in zijn oogjes, maar wees evengoed voorzichtig. Voor haar dat al wat langer is, kun je shampoo-conditioner in Ć©Ć©n gebruiken. Spoel de shampoo zorgvuldig uit: achtergebleven restjes trekken juist snel vuil aan.

Weer droog

Je kunt het haar het beste zachtjes drogen met een handdoek. Probeer daarbij niet te hard op zijn hoofdhuidje te wrijven. Dat kan zijn haar beschadigen en klitten veroorzaken. Als je met je kleine naar het zwembad gaat, probeer zijn haar dan zo droog mogelijk te krijgen voordat jullie weer naar buiten gaan.

Haren borstelen

Geef je kleine een eigen kam en borstel en leg ze regelmatig in een sopje. Een eigen kam en borstel is hygiƫnischer en bovendien is het leuk voor je kind. Borstel voorzichtig en let erop dat er plastic puntjes op de borstelpinnen zitten. Voor een kleintje met krullen of kroeshaar kun je beter een grove kam of borstel gebruiken. Probeer alleen te borstelen als het droog is: nat haar beschadigt sneller.

Borstel lang haar van beneden naar boven en hou langer haar eventueel bij de wortels vast. Door er zo weinig mogelijk aan te trekken, kun je voorkomen dat je kind een hekel aan het borstelen krijgt. Een kort bolletje is wat dat betreft praktischer. In principe is Ć©Ć©n keer per dag voldoende, maar lang haar kun je beter twee keer borstelen om knopen te voorkomen. Als je kleine erg droog haar heeft, kun je het wat vaker borstelen. Zo stimuleer je de hoofdhuid om meer vet aan te maken.

Als je haar maar goed zit!

Langer haar kun je overdag in een vlecht of staartje doen. Zo raakt het niet zo snel in de war en heeft vuil minder kans. Bovendien kun je leuke haaraccessoires gebruiken. Als je een vlechtje maakt, doe dat niet te strak en wees ook voorzichtig bij het loshalen. Een hardnekkige knoop kun je er misschien beter uitknippen, dan hoef je je kleine geen pijn te doen. Een kuifje met gel kan erg stoer staan. Wees wel kritisch bij het kopen van stylingproducten; wees er zeker van dat de stylingproducten kindvriendelijk zijn.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender