Haarproblemen

Haarproblemen

Ook kinderen kunnen problemen hebben met de gezondheid van hun haar en hoofdhuid. Je kind kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor normale shampoo. Enkele andere haarproblemen: kauwgom in het haar, kaalheid en hoofdluis.

Kauwgom in het haar

“Hoe krijg ik dat er ooit weer uit?” denk je als je kleine naar je toekomt met kauwgom in zijn haar. Gelukkig is er een eenvoudige, maar effectieve remedie. Neem een beetje pindakaas op je vingers en wrijf dat op en rond de kauwgom. De pindakaas maakt het haar vet, waardoor je de kauwgom er vervolgens uit kunt kammen met een grove kam. Geef het haar daarna wel even een extra wasbeurt.

Ontdekken van een kale plek

Iedereen verliest tussen de 40 en 100 haren per dag. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als er na het wassen veel haren van je kind in het bad liggen. Alleen als hij erg veel haar tegelijk verliest, is er misschien iets aan de hand.

Een kale plek kan ook ontstaan door het bonzen met zijn hoofd tegen de bedrand. Sommige kinderen doen dit om spanningen af te reageren of om tot rust te komen. Hard trekken of draaien aan het haar kan ook kale plekken tot gevolg hebben. Staartjes moeten daarom niet te strak zitten.

Ringworm

Een andere oorzaak van kale plekken in het haar kunnen ringwormen zijn. Ringworm is een schimmelinfectie van de hoofdhuid, die tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomt. Je kind kan ringworm hebben als zijn haar dunner wordt en hij ronde kale plekken op zijn hoofdhuid heeft die schilferen en jeuken. Ringworm is niet ernstig, maar wel erg besmettelijk. Ga dus zo snel mogelijk voor een behandeling naar de dokter.

Droog haar

Kleine kinderen kunnen ook last hebben van droog haar of gespleten haarpunten. Gebruik een conditioner na het wassen om gespleten haarpunten te voorkomen. Het splijten kun je niet helemaal voorkomen. Door het spelen en het schuren van het haar langs kleding, beschadigt het altijd een beetje. Haar dat gespleten is, kan niet meer herstellen. Het haar blijft daarom gezonder aanvoelen als het regelmatig wordt bijgeknipt, ook als je graag wilt dat het haar van je kind langer wordt. Van chloor, zon en zeewater kan het haar van je kind uitdrogen en er een beetje dof en futloos uitzien. Vooraf een beetje babyolie in zijn haar kan dat voorkomen.

Hoofdluis

Krabt je kleine veel op zijn hoofd? Misschien heeft hij dan last van hoofdluis. Als je goed kijkt, kun je ze zien zitten. In principe is hoofdluis onschuldig en heeft het niets te maken met ‘vies’ of ‘schoon’ zijn. Juist in schoon haar vertoeven deze luizen graag.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender