Duimzuigen afleren
Een baby’tje dat op zijn duim zuigt, is schattig. Maar op een goed moment wordt het tijd om het duimen af te leren. Vanaf een jaar of 3 kan het duimzuigen nadelige effecten hebben.
Je kind gebruikt zijn duimpje (of vingers, ook dat komt voor) als rustgever. Net als een speentje, maar dan één die je altijd en overal bij je hebt. Dat maakt het afleren ook zo moeilijk. Allereerst probeer je je kind aan te leren dat hij alleen duimt binnenshuis. Van daaruit kun je hem aanleren dat hij het alleen doet bij het slapen gaan. Verbieden helpt niet; je ontneemt je kind zijn rustgever en zodra jij niet kijkt of hij er niet bij stilstaat, kan hij zo zijn duim weer in zijn mond stoppen.
Hoe kun je duimen afleren bij je kind?
Beter kun je er op een rustige manier met je kind over praten: grote kinderen zuigen niet op hun duim. Bovendien is het slecht voor de kaakstand, de tanden en de spraak- en taalontwikkeling. Er zijn producten met een vieze smaak die je op het duimpje kunt smeren of je kunt een handschoen aantrekken. Doe dit niet; het is frustrerend en wreed om op deze manier het duimen te beletten.
Maak je kind liever bewust en realiseer je dat hij ook pas stopt als hij er zelf klaar voor is. Je kunt hem wel helpen door af te leiden eventueel met een knuffel of een doekje in plaats van de duim. Je kunt ook vragen om medestanders, de crècheleidster of de tandarts om op een aardige manier te vertellen aan je kind dat duimen voor kleine kinderen is en hij nu toch echt te groot wordt. Negatief reageren is geen goede optie, complimenteer je kind juist als hij bewust niet duimt.