Wandelen met je kind

Wandelen met je kind

Met je kind wandelen is niet alleen gezellig, het is ook goed voor hem. Lekker in de gezonde buitenlucht. Als je kind zelf nog geen lange stukken kan lopen, kun je hem meenemen in een wandelwagen of buggy.

Er zijn veel soorten wandelwagens te koop. Waarschijnlijk heb je al toen je zwanger was van je kleine een combinatiewagen gekocht: een kinder- en wandelwagen ineen. Wil je een nieuwe wagen aanschaffen? Koop dan bij voorkeur een kinderwagen die voldoet aan Europese norm NEN-EN 1888. Koop een wagen met duidelijke gebruiksaanwijzing en vraag de verkoper om te laten zien hoe de wagen werkt. Probeer de wagen in de winkel zelf uit.

Tweedehands wandelwagen

Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands wandelwagen aan te schaffen. Waar let je op?

  • Zorg dat de wagen stabiel staat, zeker bij een wandelwagen met drie wielen waarvan het voorste wiel een zwenkwiel is;
  • De rem moet op minimaal twee wielen werken en gemakkelijk te bedienen zijn. Als de wagen op de rem staat moet je er tegenaan kunnen duwen zonder dat hij losschiet of een eind verplaatst;
  • De wagen moet een hoofdvergrendeling en een beveiliging hebben, zodat hij nooit plotseling in elkaar kan klappen;
  • Kijk of er geen gaten in de wagen zitten waarin een vinger bekneld kan raken. Let ook op dat er geen scherpe en kleine onderdelen aan de wagen of accessoires zitten;
  • Om te voorkomen dat je kind teveel uitlaatgassen inademt, is het belangrijk dat de kinderwagenbak minstens 50 centimeter en de wandelwagenbak minstens 40 centimeter boven de grond zit;
  • Een tuigje met schoudergordeltjes in de wandelwagen is belangrijk om je kind vast te zetten.

Zo gebruik je de wandelwagen

Maak de wagen rijklaar, doe de rem erop en zet dan pas je kind erin. Zet hem in de wandelwagen direct vast. Houd je kind altijd in de gaten en laat hem niet alleen in de wagen. Let ook op zijn handjes als deze buiten de wagen hangen. Zet de wagen, als hij stilstaat, altijd op de rem.

Doe bij windstil weer of binnenshuis de kap van de wagen omlaag voor voldoende ventilatie. Als je een regenscherm gebruikt, controleer dan of er genoeg frisse lucht is. Zorg dat je kind het in de wagen niet te warm heeft. Zet de wandelwagen niet te lang in de volle zon maar gebruik een parasol en zet de wagen ook niet te dicht bij een verwarming.

Buggy’s

Het grote voordeel van een buggy is dat deze licht is en je hem klein kunt opvouwen. Een buggy is daardoor gemakkelijk mee te nemen, zelfs op de fiets. Nadeel is dat ze vaak kleine wielen hebben en een korte, smalle zitting, waardoor ze niet echt comfortabel zijn voor je kind.

Kindertuigje

Als je peuter de buggy niet leuk vindt, is een kindertuigje misschien wel de oplossing. Kindertuigjes zijn veiligheidslijntjes voor je peuter. Door deze lijntjes behoudt een peuter zijn bewegingsvrijheid, maar kun je hem niet uit het oog verliezen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender