Veilig fietsen met een kinderzitje

Veilig fietsen met een kinderzitje

Samen fietsen is supergezellig, je kind kijkt zijn ogen uit. Zodra je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kun je hem meenemen in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Het fietszitje moet voldoen aan de Eurpese veiligheidsnorm (keurmerk EN 14344). Het voorzitje is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is ongeveer tot drie jaar. Als je kind zwaarder wordt of als hij een broertje of zusje krijgt dat voorop moet, stap je over naar een zitje achterop. De achterzitjes zijn gemaakt voor kinderen tot 22 kilo. Dit is ongevier tot vijf jaar.

Samen met VeiligheidNL

Fietszitje voor

Bij een voorzitje is het belangrijk dat de rugleuning minimaal 16 cm. hoog is. De zijleuningen moeten een hoogte hebben van minimaal 10 cm. Je kind moet voldoende houvast hebben en er mogen geen scherpe of kleine onderdelen aan het zitje zitten. Het stoeltje moet een 3- of 4-puntsgordel hebben. Monteer geen voorzitje op een racefiets.

Fietszitje achter

Tot je kind ongeveer 5 jaar is, kun je hem vervoeren in een zitje achterop je fiets. Bij een achterzitje moet de rugleuning minimaal 38,5 cm. hoog zijn en de zijleuningen 10 cm. Ook bij dit zitje geldt: let op of er geen scherpe of kleine onderdelen aanzitten en of het zitje een 3- of 4-puntsgordel heeft. Een zitje dat je op de bagagedrager monteert, moet een extra bevestiging hebben aan het frame. Monteer het achterzitje op de juiste plek: zit het te ver naar voren, dan heeft je kind geen ruimte, te ver naar achteren geeft kantelgevaar.

Voorkom voetjes tussen de spaken

In 2018 kwamen per dag gemiddeld negen kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar door een spaakbeknelling binnen op de Spoedeisende Hulp. Een voet komt tijdens het fietsen vast te zitten tussen de spaken van het wiel. Dat veroorzaakt vaak ernstige verwondingen, bijna één op de drie van deze kinderen breekt hierbij een bot. Deze ongelukken zijn te voorkomen met goede spaakafscherming; een hardplastic scherm dat tussen het fietszitje en het wiel wordt bevestigd.

Controleer voor gebruik of jouw fietszitje voldoende spaakafscherming heeft of dat je nog extra bescherming op de fiets moet plaatsen.

 • Bijna alle fietszitjes die je tegenwoordig koopt, hebben spaakafscherming aan het zitje vastzitten. Je ziet bij de voetensteuntjes een grote harde plaat die de voeten van je kind beschermen.
 • Oudere fietszitjes hebben alleen bakjes waar de voeten van het kind in kunnen en hebben nog losse beschermplaten nodig op de fiets. Let hierop bij de koop van tweedehands fietszitjes. Jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.

Tips bij kopen (en gebruiken) van een fietszitje

 • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje gaat kopen.
 • Zorg ervoor dat het voorstoeltje goed vastzit aan de stuurpen of balhoofdbuis van je fiets. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn niet geschikt voor aluminium sturen.
 • Met zadelveerbeschermers voorkom je dat de vingers van je kind klem komen te zitten tussen de zadelveren.
 • Zorg ervoor dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen.
 • Een kinderzitje met voetriempjes is niet voldoende.

Check: veilig op de fiets

Wil je jouw kind veilig meenemen op de fiets? Dan zijn deze vier stappen belangrijk.

 1. Kies het juiste fietszitje
 2. Bevestig het zitje op de juiste manier
 3. Maak je kind goed vast in het zitje
 4. Zorg voor voldoende spaakafscherming

Doe nu de Veilig-op-de-fiets check van VeiligheidNL. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt! En bekijk de instructiefilm van VeiligheidNL voor meer informatie. Uiteraard kun je je fiets ook na laten kijken in een fietsenwinkel.

Moederfietsen

Je kind voorop, boodschappen achterop … help! Op de fiets met een peuter is niet eenvoudig. Zeker niet als je ook nog de boodschappen of een tweede kind mee moet nemen. Er zijn speciale ‘moederfietsen’ op de markt die het fietsten een stuk gemakkelijker maken. Wat zijn de verschillen tussen een moederfiets en gewone fiets?

 • Lage instap: het frame is bij de trapas extra laag uitgesneden. Dit zorgt ervoor dat er geen halsbrekende capriolen uitgehaald hoeven te worden bij het opstappen.
 • Middenbok: is een dubbele middenstandaard, deze bevordert de stabiliteit als de fiets op de standaard staat en maakt het laten opstappen van kinderen ineens kinderspel.
 • Slot op het stuur: zorgt ervoor dat de het stuur niet meer kan bewegen, waardoor de fiets stabiel blijft als deze op de standaard staat.
 • Lange bagagedrager: doordat deze wat langer is dan normaal, is het monteren van een kinderzitje makkelijker en heeft je kind meer ruimte.
 • Geometrie: de afstand tussen het stuur en het zadel is groter gemaakt waardoor jij en je kind meer de ruimte hebben. Bij normale fietsen stoten in bochten vaak je benen tegen het fietszitje.
 • Versnellingen.

De meeste fietsen zijn wel geschikt voor een zitje, maar zodra je kind erin zit, is de fiets topzwaar en valt de fiets om. Dit heb je dus niet bij een moederfiets, want deze hebben die tweebenige standaard en stuuruitslagbegrenzer, die ervoor zorgen dat de fiets niet snel omvalt. De lage instap is ook fijn als je zwanger van je volgende kind bent!

Meer weten over veilig fietsen met je kind? Lees verder op Veiligheid.nl.