Veilig fietsen met een kinderzitje

Veilig fietsen met een kinderzitje

Samen fietsen is ontzettend leuk, je kind kijkt zijn ogen uit. Zodra je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kun je hem meenemen in een fietszitje. Het voorzitje op je fiets is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Daarna is een stoeltje achterop geschikt. Ontdek in dit artikel tips en adviezen over het veilig gebruik van een fietszitje.

Maaike Cornelissen

Beoordeeld door

Maaike Cornelissen

Deskundige Veilig vervoer VeiligheidNL

Als het fietszitje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344, dan weet je dat het aan de strenge Europese veiligheidseisen voldoet. Een voorzitje is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is ongeveer tot drie jaar. Als je kind zwaarder wordt of als hij een broertje of zusje krijgt dat voorop moet, stap je over naar een zitje achterop. De achterzitjes zijn gemaakt voor kinderen tot 22 kilo. Dit is ongeveer tot vijf jaar.

Fietszitje voor: tot wanneer geschikt?

Een voorzitje tot 15 kilo behoort bij de Klasse C15, dit kun je soms in de handleiding of instructie zien staan. Neem je kind pas mee in een voorzitje als hij uit zichzelf rechtop kan zitten. Sommige kinderen kunnen wel zitten als je ze neerzet, maar vallen snel om als je ze een duwtje geeft. Neem ze dan nog niet mee op de fiets in een fietszitje. Er zijn andere mogelijkheden om je kind mee te nemen op de fiets. Het stoeltje moet een drie- of vijfpuntsgordel hebben. En ook moeten de voetsteuntjes voorzien zijn van riempjes.

Wanneer een fietszitje achter gebruiken?

Een achterzitje tot 22 kilo behoort bij de Klasse A22, dit kun je soms in de handleiding of instructie zien staan. Tot je kind ongeveer 5 jaar is, kun je hem vervoeren in een zitje achterop je fiets. Ook voor dit zitje geldt: let op of er geen scherpe of kleine onderdelen aanzitten, het zitje een drie- of vijfpuntsgordel heeft en dat er riempjes aanwezig zijn bij de voetsteuntjes. Een zitje dat je op de bagagedrager monteert, moet een extra bevestiging hebben aan het frame. Monteer het achterzitje op de juiste plek: zit het te ver naar voren, dan heeft je kind geen ruimte, te ver naar achteren geeft kantelgevaar. Twijfel je? Laat een fietsenmaker je dan helpen.

Voorkom voetjes tussen de spaken

Er komen per dag gemiddeld negen kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar door een spaakbeknelling binnen op de Spoedeisende Hulp. Een voet komt tijdens het fietsen vast te zitten tussen de spaken van het wiel. Dat veroorzaakt vaak ernstige verwondingen, bijna één op de drie van deze kinderen breekt hierbij een bot. Deze ongelukken zijn te voorkomen met goede spaakafscherming; een hardplastic scherm dat tussen het fietszitje en het wiel wordt bevestigd.

Controleer voor gebruik of jouw fietszitje voldoende spaakafscherming heeft of dat je nog extra bescherming op de fiets moet plaatsen.

  • Bijna alle fietszitjes die je tegenwoordig koopt, hebben spaakafscherming aan het zitje vastzitten. Je ziet bij de voetensteuntjes een grote harde plaat aan de zijkant die de voeten van je kind beschermen.
  • Oudere fietszitjes hebben alleen bakjes waar de voeten van het kind in kunnen en hebben nog losse beschermplaten nodig op de fiets. Let hierop bij de koop van tweedehands fietszitjes. Jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.

Het belangrijkste advies is om áltijd een fietszitje te gebruiken en de voeten vast te zetten met de riempjes, ook al hoef je maar een klein stukje te fietsen. Onderzoek van VeiligheidNL laat bijvoorbeeld zien dat in onverwachte situaties, zoals een lekke band, er soms gekozen wordt om even snel die andere fiets zonder voetbescherming of fietszitje te pakken. En juist dan kan het zomaar misgaan.

Tips bij kopen en gebruiken van een fietszitje

  • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje gaat kopen. Let erop of je je stuur nog genoeg kunt draaien als het fietszitje erop zit.
  • Gebruik liever geen voorzitje op een race- of mountainbike-fiets. Wil je dit wel graag? Houd er dan rekening mee dat niet alle fietszitjes te bevestigen zijn op deze specifieke fietsen. Vraag bij aankoop goed de montagemogelijkheden na.
  • Zorg ervoor dat het voorstoeltje goed vastzit aan de stuurpen of balhoofdbuis van je fiets. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn niet geschikt voor aluminium sturen.
  • Met zadelveerbeschermers voorkom je dat de vingers van je kind klem komen te zitten tussen de zadelveren.
  • Zorg ervoor dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen.
  • Een fietszitje moet altijd goedwerkende schouder- en voetriempjes hebben. Een achterzitje heeft extra spaakafscherming eraan vast zitten. Met alleen voetriempjes is dan niet voldoende.

TIP! Bij Prénatal vind je een uitgebreid aanbod fietszitjes en accessoires.

Check: veilig op de fiets

Wil je jouw kind veilig meenemen op de fiets? Dan zijn deze vier stappen belangrijk.

  1. Gebruik een fietszitje als je kind uit zichzelf kan zitten.
  2. Gebruik een fietszitje dat passend is bij het gewicht van je kind.
  3. Maak je kind vast met de schouder- en voetriempjes.
  4. Zorg áltijd voor voldoende spaakafscherming

Lees meer over de 4 van Veilig mee op de fiets van VeiligheidNL. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt. En doe de Veilig-op-de-fiets-check. Uiteraard kun je je fiets ook na laten kijken in een fietsenwinkel.

Moederfiets: wat is het verschil met een gewone fiets?

Je kind voorop, boodschappen achterop … help! Op de fiets met een peuter is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je ook nog de boodschappen of een tweede kind mee moet nemen. Er zijn speciale ‘moederfietsen’ op de markt die het fietsen een stuk gemakkelijker maken. Wat zijn de verschillen tussen een moederfiets en gewone fiets?

  • Lage instap: het frame is bij de trapas extra laag uitgesneden. Dit zorgt ervoor dat er geen halsbrekende capriolen uitgehaald hoeven te worden bij het opstappen.
  • Middenbok: is een dubbele middenstandaard, deze bevordert de stabiliteit als de fiets op de standaard staat en maakt het laten opstappen van kinderen ineens kinderspel.
  • Slot op het stuur: zorgt ervoor dat de het stuur niet meer kan bewegen, waardoor de fiets stabiel blijft als deze op de standaard staat.
  • Lange bagagedrager: doordat deze wat langer is dan normaal, is het monteren van een kinderzitje makkelijker en heeft je kind meer ruimte.
  • Geometrie: de afstand tussen het stuur en het zadel is groter gemaakt waardoor jij en je kind meer de ruimte hebben. Bij normale fietsen stoten in bochten vaak je benen tegen het fietszitje.
  • Versnellingen.

Voordelen moederfiets

De meeste fietsen zijn wel geschikt voor een zitje, maar zodra je kind erin zit, is de fiets topzwaar en valt de fiets om. Dit heb je dus niet bij een moederfiets, omdat die een tweebenige standaard en stuuruitslagbegrenzer heeft. Dit zorgt ervoor dat de fiets niet snel omvalt. De lage instap is ook fijn als je bijvoorbeeld zwanger bent van je volgende kind.

Meer over veilig fietsen met je kind lees je op Kinderveiligheid.nl.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Maaike Cornelissen.

Beeld: iStock.com/filadendron

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender