Met je kind in het OV

Met je kind in het OV

Ga je met je kind op pad met het openbaar vervoer? Dan let je extra goed op de veilgheid. In trein, bus en tram is een gordel dragen niet verplicht. Dat voelt niet veilig, hoe vervoer je je kind het beste?

In de buggy

Je kind kan gewoon in de buggy blijven zitten. Plaats deze wel zo dat de buggy niet om kan vallen of loskomt bij een noodstop of scherpe bocht. Vergeet ook niet op de buggy op de rem te zetten. Een goede plek is de rolstoelplaats of tegen de achterkant van een vaste bank. Plaats de buggy het liefst tegen de rijrichting in of anders zijwaarts.

Op schoot

Je kunt je kind ook op schoot houden. Zet de buggy wel vast zoals hierboven beschreven. Kies het liefst een stoel die achteruit rijdt. Dan word je bij een eventuele noodstop in de stoel gedrukt en drukt je kind tegen jou aan.

Op de bank

Is je kind groot genoeg, dan kan hij ook naast je zitten. Kies een stoel die achteruit rijdt. Dat zorgt ervoor dat je kind in de stoel wordt gedrukt bij - je hoopt het niet - een eventuele noodstop.

De adviezen van vervoersmaatschappijen dat het beter is om je kind uit de buggy te halen, zijn niet bewezen. Vaak is het probleem dat er niet genoeg plaatsen voor buggy’s zijn. Daarom wordt vaak een ‘huisregel’ gemaakt dat kinderen uit de buggy moeten.

Lees ook: 5 tips om je kind niet kwijt te raken op drukke plekken

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender