Loopfiets voor je kind kiezen: waar let je op?

Loopfiets voor je kind kiezen: waar let je op?

Een loopfiets is niet alleen speelgoed dat je kind gegarandeerd leuk vindt, het is ook nog eens heel goed voor zijn ontwikkeling. Het helpt namelijk bij het ontwikkelen van motoriek, kracht én balans. Je hebt verschillende soorten loopfietsen, elk geschikt voor een andere leeftijdsfase. Welke loopfiets past het best bij jouw kind?

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is eigenlijk niets meer dan het stel van de fiets, zonder de trappers. Je kleine kan met zijn voeten bij de grond en hij komt door middel van loopbewegingen vooruit. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk wat van zijn motoriek vergt, dus het is een hartstikke goede manier van bewegen voor hem én hij gaat veel sneller dan wanneer hij gewoon loopt (ook weer fijn voor jou).

Waarom een loopfiets voor je kind?

  • Je kind vindt een loopfiets leuk! Hij ziet het echt als speelgoed.
  • Hij oefent de loopbeweging en daarmee zijn motoriek
  • Het is een vorm van krachttraining: de spieren in de benen en buik worden aangesproken
  • Hij ontwikkelt het fietsgevoel. Wist je dat een loopfiets je kind beter leert fietsen?
  • En ook het balans wordt getraind: zonder evenwicht, valt je kind om.

Loopfiets kopen? 7x let hierop

Je loopfietsen in verschillende soorten en maten. Benieuwd waar je op moet letten als je een loopfiets gaat aanschaffen voor je kind?

  • Banden: massief of lucht?
    In loopfietsland bestaan er twee soorten banden: massieve of luchtbanden. Wordt de fiets vooral binnenshuis gebruikt? Dan kun je het beste gaan voor de massieve banden. Als je ermee naar buiten gaat zijn luchtbanden makkelijker.

  • Instaphoogte die past bij je kind
    Je benen over je eigen fiets heen gooien is vaak al een hele kwestie, laat staan hoe dat voor je kleintje is. Let daarom op de instap hoogte van de fiets - je wil geen valpartijen.

  • Stuurhoogte: kan je kind rechtop zitten?
    De hoogte van het stuur is belangrijk. Zorg ervoor dat als hij erop gaat zitten, hij rechtop kan blijven zitten om het stuur vast te pakken.

  • Zadel op heuphoogte
    Ook de zadelhoogte is natuurlijk van groot belang. Ga voor een loopfiets waarvan het zadel tot heuphoogte komt van je kind. Het beste is als je kind gaat zitten, de benen nog een beetje gebogen zijn. Zo kan hij zichzelf afzetten.

  • Draaihoek stuur
    Een stuurbegrenzer is zeker aan te raden: je wil niet dat het stuur helemaal rond kan draaien, want dan doet jouw kind dat ook en krijgt hij gegarandeerd blauwe plekken.

  • Kinbeschermer
    Alle begin is moeilijk, dus de kans dat je kleine valt is groot. Een kinbeschermer (soort kussentje in het midden van het stuur) is daarom belangrijk, zo kan hij - redelijk pijnloos - vallen op het stuur en verwondt hij zich niet zo erg.

  • Handvatten met grove structuur
    Het liefst hebben de handvatten een grove structuur. Hele gladde handvatten kunnen ervoor zorgen dat je kleine uitglijdt.

Welke loopfiets past bij je peuter of kleuter?

Er zijn verschillende soorten loopfietsen die passen bij verschillende leeftijdsfases.

Loopfiets voor kind vanaf 1 jaar

Een loopfiets voor een kind van 1 jaar oud heeft een hoge stabiliteit, omdat kinderen in deze leeftijdscategorie hun evenwicht nog niet zo goed kunnen bewaren. Geschikte loopfietsen voor 1-jarigen hebben drie of vier wielen. Voor de stabiliteit is het belangrijk dat de achterwielen verder uit elkaar staan dan de voorwielen.

Loopfiets voor kind vanaf 2 jaar

Als je kind 2 jaar oud is, is het belangrijk een fiets te hebben met een zadel dat je kunt verstellen. Je kind moet namelijk goed met zijn voeten bij de grond kunnen om zich af te zetten. Er bestaan zelfs loopfietsen met een verstelbaar stuur. Het evenwicht van je kind is vanaf 2,5 jaar vaak goed ontwikkeld. Vanaf 2 jaar kun je daarom kiezen voor een fiets met twee wielen.

Loopfiets voor kind vanaf 3 jaar

Vanaf 3 jaar kun je gaan voor een loopfiets met twee wielen die meer lijkt op een gewone fiets. Je stimuleert hiermee alvast het fietsgevoel. Zo bestaan er loopfietsen met een standaard of een handrem. Handig!

Lees ook: Je kind leren fietsen? Zo doe je dat

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender