Kinderautostoelen

Kinderautostoelen

Kinderautostoelen vallen onder de gewichtsgroep 2/3 (van 15 tot 36 kilo), of de autostoel is op basis van lengte (met een lengte van ongeveer 105 -135 cm.). Je kind wordt vastgemaakt met de autogordel. De kinderautostoel zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel niet in de nek, maar over de borst en de schouder van je kind loopt. Verder loopt de heupgordel over de heupen en niet over de buik. Het beste is een kinderautostoel met rugleuning. Die leidt de autogordel op de goede manier langs de schouder van je kind.

Samen met VeiligheidNL

Europese veiligheidseisen

Een veilig autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidseisen Dit was altijd ECE R44/03 of 44/04 en sinds 2013 is dit de ECE R129. Dit is te zien aan het oranje keuringslabel waarop ECE R44/03 of R44/04 staat of ECE R129/i-Size. De autostoel die onder de R129 valt, voldoet aan strengere eisen en is voortaan ingedeeld op lengte in plaats van gewicht.

Kinderautostoel met en zonder rugleuning

Je hebt kinderautostoelen met en zonder rugleuning. Kinderautostoelen zonder rugleuning worden ook wel zitverhogers genoemd. Voor de veiligheid van je kind, kun je het beste de kinderautostoel met rugleuning gebruiken. Deze geeft extra zijwaartse bescherming. Er zijn nog veel zitverhogers op de markt die onder de oude regelgeving R44 vallen. Deze zitverhogers mag je officieel al vanaf 15 kilo gebruiken. Maar gebruik ze liever pas als je kind 22 kilo is en groter dan 125 cm. Kinderautostoelen die vanaf 2017 gemaakt zijn moeten voortaan voldoen aan deze nieuwe eisen.

Bevestiging autostoeltje

Als je kind in een kinderautostoel zit, gebruik je altijd de autogordel. Daarmee zit zowel je kind als de autostoel vast. Let er op dat de autogordel door alle punten van de autostoel loopt, zodat de autostoel ook echt vast zit. Als je kind zelf de gordel vastmaakt, kan dit nog wel eens vergeten worden. In dit filmpje kun je zien hoe je de autostoel goed vastmaakt.

Sommige kinderautostoelen kun je ook vastmaken met het Isofix-systeem. Je bevestigt het zitje op twee haken tussen de zitting en de rugleuning van de achterbank. Het stoeltje blijft dan steviger in je auto staan. Je hebt hierbij nog steeds de autogordel nodig om de stoel en je kind vast te maken.

Tips bij de kinderautostoel

  • Koop een kinderautostoel met rugleuning. Deze is meestal in hoogte verstelbaar en zorgt voor betere zijwaartse steun en bescherming bij aanrijdingen van opzij. Ook zorgt de rugleuning ervoor dat de gordel beter over de schouder loopt.

  • Wil je je kind toch op kinderautostoel zonder rugleuning (een zitverhoger) vervoeren? Gebruik deze pas als je kind zwaarder is dan 22 kilo én groter dan 125 cm.

  • Koop alleen een tweedehands kinderautostoel als je zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is. Neem bij het kopen van een kinderautostoel niet alleen je eigen auto mee, maar ook je kind. Controleer of de kinderautostoel goed voor en achter in de auto kan worden geplaatst en laat je kind de stoel uitproberen.

  • Kinderen moeten in Nederland tot 135 cm in een autostoel zitten. Is je kind langer? Check dan eerst of de autogordel ook goed over de schouder loopt en niet meer in de nek snijdt. Als dit zo is, dan kun je je kind veilig zonder autostoeltje vervoeren.

Meer weten over kinderautostoelen? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender