Je kind leren fietsen? Zo doe je dat
Eerst rijdt je kind op een driewieler, dan op een loopfiets of fiets met zijwieltjes en dan wordt het tijd om zelf te leren fietsen! Je kleuter bepaalt zelf wanneer hij eraan toe is om te leren fietsen; je kunt dit niet forceren. Behalve motorisch moet je kind er ook emotioneel aan toe zijn om de zijwieltjes vaarwel te zeggen en te vertrouwen op zichzelf.
Samen met VeiligheidNL
Bij de meeste kleuters komt dit moment rond hun 5e verjaardag. Maar kijk er niet van op als het zich veel eerder of pas veel later aandient. Ook de tijd die je kind nodig heeft om te leren fietsen kan variƫren: van een paar minuten tot een paar dagen.
Een passende kinderfiets
Een passende fiets is belangrijk om goed en veilig te leren fietsen. Hoe groot de fiets moet zijn hangt af van de lengte van je kind. Verreweg de meeste kleuters hebben een beenmaat van 43 tot 55 centimeter. Een fiets met banden van 16 inch is voor hen geschikt. Is je kind veel kleiner of langer, laat je dan adviseren door een goede fietsenmaker.
Let erop dat de fiets van je kind niet te hoog is. Je kind moet met zijn voeten op de grond kunnen staan om zich op te kunnen vangen als hij dreigt te vallen. Zet desnoods het zadel wat lager dan normaal. Het is het beste als het stuur van zijn fiets ongeveer even breed is als zijn schouders. Zo kan je kind het beste zijn evenwicht bewaren.
Tips voor het kopen van een kinderfiets
- Zorg dat je kind bij het rijden niet met zijn knieƫn tegen het stuur komt.
- Koop een fiets met terugtraprem, die is het makkelijkst te bedienen.
- Laat je kind altijd de fiets (en het remmen) uitproberen voordat je de fiets koopt.
- Voor de bandenmaat geldt de volgende vuistregel: 12 inch voor twee- tot driejarigen, 16 inch voor vier- tot zesjarigen en 20 inch voor zeven- tot elfjarigen.
- Koop een fiets met een lage instap (ook voor jongens). Dat stapt makkelijker op.
- Koop een fiets zonder versnellingen, dit is nog te moeilijk.
- Koop een fiets met een stevige kettingkast en jasbeschermers.
- Met een wit reflecterend achterspatbord is je kind nog beter zichtbaar.
Weg met de zijwieltjes
Fietsen zonder zijwieltjes vergt veel oefening. Laat je kind eerst wennen aan het wankele gevoel, terwijl je hem vasthoudt. Neem de tijd en raffel het niet af. Net als met een heleboel andere dingen die je kind moet leren, heeft het ook nu geen zin om je geduld te verliezen. Als jij laat merken dat het je allemaal niet snel genoeg gaat, zal je kleuter onzeker worden.
In het begin zal je kind sterk de neiging hebben om naar zijn voeten te kijken. Leer hem dat hij naar voren moet kijken; zo kan hij zijn evenwicht beter bewaren. Geleidelijk aan kun je je kind steeds losser vasthouden, totdat je alleen nog zijn fiets vast hebt. Niet alleen het leren fietsen zelf is belangrijk, ook het opstappen en leren stoppen. Laat je kind zien hoe hij moet remmen en oefen dit regelmatig.
Als je het gevoel krijgt dat het eigenlijk nog te vroeg is om zonder zijwieltjes te fietsen en je kleuter vindt het eng, wees dan niet teleurgesteld. Schroef de zijwieltjes weer aan zijn fiets en probeer het later nog eens.
Loopfiets
De loopfiets wordt steeds meer favoriet als opstap naar de gewone fiets. Kinderen van 1,5 jaar kunnen er al op leren rijden. Spelenderwijs verbeteren ze zo hun motoriek. De loopfiets werkt juist zo goed omdat kinderen niet bang zijn om te vallen. Dat komt doordat ze gewoon hun voeten aan de grond kunnen houden en hierdoor overeind blijven staan. Dat geeft een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen door een loopfiets beter leren fietsen.
Je kind kan op zijn eigen tempo en naar eigen kunnen oefenen en spelen. Tegelijkertijd oefent hij met zijn balans. Als hij beter met het evenwicht om kan gaan, zal hij ook sneller gaan āfietsenā. Tot het moment dat hij op een gewone fiets verder kan. Benieuwd welke loopfiets geschikt is voor jouw kind?
En dan ā¦ fietsen maar!
Oefen in het begin veel samen met je kind, liefst op rustige paden en wegen. Zorg dat je kind goed zichtbaar is op de fiets, door bijvoorbeeld opvallend gekleurde kleding met eventueel reflecterende strips. Ook een (oranje) fietsvlag zorgt ervoor dat je kind niet over het hoofd wordt gezien.
Met een fietshelm is je kind extra beschermd. Het is misschien lastig om hem die te laten dragen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat veel ernstig hoofdletsel bij kinderen voorkomen had kunnen worden door het dragen van een fietshelm. Laat je kind de helm niet alleen in het verkeer dragen. Ook als hij in een rustige buurt of in je tuin rijdt, kan hij hard vallen!
Wil je meer weten over leren fietsen? Lees verder op VeiligheidNL.