Helpt een loopfiets om je kind te leren fietsen?

Helpt een loopfiets om je kind te leren fietsen?

Een loopfiets voor jonge kinderen is heel populair. Kinderen leren op dit type fietsje al heel jong om zelf balans te zoeken en in balans te blijven tijdens het bewegen. Dit zijn belangrijke elementen die ze later nodig hebben bij het leren fietsen op een echte fiets met trappers. Wil je de loopfiets introduceren bij je kind? Veiligheidsexpert Mieke Cotterink laat aan de hand van recent onderzoek zien wat het effect is van een loopfiets op de ontwikkeling van je kind.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Wanneer is een loopfiets geschikt voor je kind?

Bij een loopfiets zit je kind op het zadel en kan hij zich door zijn voeten op de grond af te zetten op de fiets voortbewegen. Je kind heeft hier een bepaalde mate van kracht en balans voor nodig. Bedenk daarbij goed: ieder kind is anders. Het ene kind zal sneller een loopfiets durven gebruiken dan de ander. Dat is normaal. Kijk dus eerst of je kind eraan toe is. Forceer het niet en probeer het spelenderwijs uit.

Je hebt diverse soorten loopfietsen voor kinderen, elk passend bij verschillende leeftijden. Je hebt loopfietsen die al geschikt zijn vanaf 1 jaar. Dit zijn fietsen met vier of drie wielen. Vanaf twee jaar kun je een loopfiets met twee wielen, één voor en één achter, gaan uitproberen.

Onderzoek naar effect loopfiets bij kinderen

Een loopfiets leren gebruiken is een leuke en actieve bezigheid voor je kind, maar gaat je kind er op den duur ook beter van fietsen op een ’echte’ fiets met trappers? Een interessante vraag. VeiligheidNL heeft samen met de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in 2019 onderzoek uitgevoerd naar het effect van de loopfiets. Aan dit onderzoek deden 82 kinderen mee in de leeftijd van vier tot zes jaar. Aan de ouders werd gevraagd wanneer de kinderen begonnen met fietsen, op wat voor soort fiets ze leerden fietsen, welke fietsen ze nog meer hadden gehad en hoe vaak ze fietsten. Ook werd gekeken naar de fietsvaardigheden door kinderen mee te laten doen aan een fietsparcours. Het onderzoek toonde aan dat kinderen die een loopfiets gebruikten, eerder zelfstandig op een fiets konden fietsen, maar dat het niet per se leidde tot betere fietsvaardigheden.

Conclusie: loopfiets verbetert motorische ontwikkeling

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt inmiddels dat een loopfiets de motorische ontwikkeling van kinderen verbetert. Aan het Amerikaanse onderzoek deed een groep van twaalf jonge kinderen mee in de leeftijd tussen drie en vijf jaar. Ze mochten drie weken lang, drie keer per week ongeveer twintig minuten rondjes rijden met een loopfiets op een uitgezet parcours. Een andere groep van acht kinderen deed dit niet. Bij beide groepen werden wekelijks een aantal balanstesten uitgevoerd, waarbij de kinderen bijvoorbeeld op een bewegende ondergrond hun evenwicht moesten bewaren, zowel met ogen open als met ogen dicht. Na vier weken bleek dat de kinderen die geoefend hadden op de loopfiets veel beter scoorden op de tests, dan de kinderen die niet geoefend hadden.

Onderzoek toont dus aan dat een loopfiets een belangrijke bijdrage kan leveren aan de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Het helpt een kind bij het leren fietsen op een gewone fiets, maar ook bij heel veel andere activiteiten. Bovendien geeft het een kind zelfvertrouwen en leidt het tot minder vervelende valpartijen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender