Autorijden met kinderen: zo blijft het leuk

Autorijden met kinderen: zo blijft het leuk

Als je met de auto op pad gaat en je neemt je kind mee, dan wil je graag veilig rijden. Dit betekent ook dat je je wilt kunnen concentreren op de weg. Met een klein kind kan dit soms lastig zijn. Hoe lief hij ook is en hoe goed hij zichzelf ook kan vermaken, een autorit kan lang duren voor je peuter of kleuter. Dat levert gejengel en gezeur op vanaf de achterbank.

Hoe houd je de rit gezellig en veilig?

  • Kies je moment

Je hebt het niet altijd voor het zeggen, maar als het éven kan, probeer dan ene goed moment te kiezen om te gaan rijden. Als je kind nog een middagslaapje doet, dan is het een overweging om hem in de auto te laten slapen. De meeste kinderen zijn zó naar Dromenland als je eenmaal rijdt. Een andere optie is juist te gaan rijden als je kind lekker is uitgeslapen.

  • Samen praten

Ook als je kind nog niet zo goed kan praten, kun je samen de dag doornemen. Wat hebben jullie gedaan vandaag? Wat heeft hij gedaan op de crèche of bij oma? Wat gaan jullie nu doen?

  • Samen zingen of muziek luisteren

Onmisbaar in de auto: muziek en liedjes voor jonge kinderen. Zing lekker hard mee of luister naar een verhaaltje dat aansluit bij de ontwikkeling van je kind. Goed voor de woordenschat bovendien.

  • Kinder-apps op tablet of films op dvd-speler

Voor de écht lange ritten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of naar opa en oma rijdt die ver weg wonen.

  • Spelletjes voor onderweg

De klassieker ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ werkt nog altijd. Ook vindt je kind het leuk om naar buiten te kijken. Je kunt samen benoemen wat je ziet. Een koe in de wei. Een vrachtwagen. Een fiets. Een vogel in de lucht.

  • Speelgoed voor onderweg

Maak een klein fotoalbum voor je kind. Hij vindt het geweldig om hierin te kijken en foto’s te zien van hemzelf, papa en mama, opa en oma, de poes, jullie huis, zijn favoriete knuffel en zijn kamertje of bedje. Samen kun je hier natuurlijk over kletsen. Ook andere stevige boekjes zijn geschikt. Een magnetisch tekenbord en raamstickers zorgen voor afleiding en zijn goed voor de creativiteit. Voor je kleine mede-chauffeur kun je ook een autostuurtje kopen, zodat hij mee kan rijden. Let erop dat speelgoed nooit tussen de gordels van je kind terecht komt. Dit kan de bescherming beperken.

Ook niet vergeten

Neem drinken en snacks mee én de favoriete knuffel of pop van je kind. Zorg dat hij niet te warm is gekleed. Met jasje en al in het autostoeltje is je kind al snel te dik gekleed. Reis je langer dan 2 uur? Zorg voor een regelmatige pauze, zodat jullie allemaal de benen even kunnen strekken. Goede reis!

Beeld: iStock.com/Youngoldman

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender