Voorwerp in de neus

Voorwerp in de neus

Jonge kinderen willen nog wel eens iets in hun neus stoppen. Dat er vervolgens niet meer vanzelf uitkomt. Soms zie je het als ouders gebeuren, maar het kan ook zijn dat je het pas merkt als je kind een loopneus of een verstopte neus heeft. Het voorwerp moet worden verwijderd, anders loopt je kind het risico op een ontsteking of beschadiging van het neusslijmvlies.

Op zich is het niet ernstig als je kind iets in zijn neus heeft gestopt, hij kan immers gewoon door zijn mond ademhalen. Maar om erger te voorkomen, moet het er wel uit. Probeer het niet zelf te doen met een pincet of haakje; je duwt het er waarschijnlijk alleen maar verder in of je beschadigt de neus zelf.

Probeer je kind te laten snuiten

Wat je wel kunt proberen, is om je kind met kracht te laten snuiten. Vaak lukt het zo al om het voorwerp eruit te laten komen. Voordat je vraagt aan je kind om te snuiten moet je zelf goed kunnen inschatten of je kind goed begrijpt wat ‘snuiten’ is. Sommige jonge kinderen halen namelijk eerst adem (zuigen) door de neus waarna ze pas gaan snuiten. In dat geval is er dus een kans dat het voorwerp wat in zijn neus zit er nog verder in raakt.

Vraag hulp van de huisarts

Lukt dit niet, neem dan contact op met je huisarts. Hij heeft een speciaal tangetje of zuignapje en kan eventueel ook neusdruppels voorschrijven om het slijmvlies te laten slinken, zodat het voorwerp er makkelijker uit kan komen. Lukt het de huisarts ook niet, dan krijg je een verwijzing voor de keel-, neus- en oorarts.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender