Voorkom verdrinking bij kinderen: 4x veilig spelen in en om water

Voorkom verdrinking bij kinderen: 4x veilig spelen in en om water

Water en jonge kinderen. Een leuke, maar ook een gevaarlijke combinatie. Vooral in de zomermaanden gaat het jaarlijks mis, met dramatische en soms zelfs fatale gevolgen. Wat kun je als ouders doen om verdrinking te voorkomen? Expert Kinderveiligheid Mieke Cotterink van VeiligheidNL wil ouders bewust maken van de gevaren Ć©n deelt tips voor een veilig speelmoment in en om water.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Wist je dat jonge kinderen van 0 tot 5 jaar de meeste kans lopen om te verdrinken en dan met name kleintjes van 1 en 2 jaar die net kunnen lopen? Het gaat vooral om verdrinking in de badkuip of rondom huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of in een vijver. Opvallend: ouders waren op het moment van verdrinking heel even niet in de buurt van hun kind.

Een kind gaat snel en geluidloos kopje onder

Wat veel ouders vaak niet weten, is dat een kind heel snel en zonder alarm te slaan, onder water kan verdwijnen. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 83% van de ouders denkt dat hun kind ā€˜ietsā€™ doet als het verdrinkt. Een groot deel verwacht dat hun kind zal gaan spartelen. Een kleiner deel verwacht dat hun kind zal gaan huilen of schreeuwen.

Over het algemeen verwachten de meeste ouders dus dat hun kind zal laten blijken dat het aan het verdrinken is. In de praktijk gebeurt dat niet. Een jong kind dat niet kan zwemmen, zakt stil en zonder iets te doen onder water. Ze beseffen niet wat er gebeurt. En kunnen geen geluid maken, omdat het water de luchtwegen blokkeert. En dan kan het snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

Momenten van afleiding bij ouders vormen groot risico

Natuurlijk ben je als ouder extra alert als je met je kind in de buurt van water bent. Ook zorg je ervoor dat je je kind geen moment uit het oog verliest als het in bad of in een opblaasbadje zit. Maar eerlijk is eerlijk, hoe goed je ook probeert alert te zijn, er zijn momenten van afleiding. Bijvoorbeeld als de deurbel gaat. Of als je heel even op je mobiel kijkt en je aandacht getrokken wordt door een onverwacht bericht.

Uit onderzoek onder ruim 400 ouders blijkt dat maar liefst 1 op de 4 ouders zich nog wel eens laat afleiden, terwijl hun kind in de buurt van water is. En juist die momenten kunnen verkeerd aflopen. Ouders verwachten dat ze - mocht het misgaan - gespartel of geschreeuw horen als ze snel even naar de deur lopen om bijvoorbeeld een pakketje aan te nemen. Dat is dus niet zo.

De 4 van veilig in en om water

Je kind kan prima in en om water spelen, zolang je de veiligheid goed in acht neem. Vier adviezen voor een veilig speelmoment in en om water.

  1. Wil jij dat jouw kind veilig is in de buurt van water? Zorg dan dat je die kleine geen moment uit het oog verliest.
  2. Als je kind nog heel klein is, zorg er dan voor dat je zo dichtbij bent dat je hem kan aanraken. Mocht je kind onderuit glijden of omvallen, dan kun je hem direct vastgrijpen.
  3. Is je kind iets groter, maar kan het nog niet zwemmen, zorg dan dat je je kind altijd kan zien. Ook als het pas zijn zwemdiploma heeft.
  4. En het meest belangrijk: laat je niet afleiden en loop nooit even weg! Zorg ervoor dat de kans op afleiding zo klein mogelijk is. Leg je mobiel weg, zet de deurbel uit of spreek duidelijk met jezelf af, dat je de deur niet opendoet.

Meer weten? Check De 4 van veilig in en om water van VeiligheidNL.