Voorkom brandwonden bij je kind tijdens de zomermaanden

Voorkom brandwonden bij je kind tijdens de zomermaanden

In de zomermaanden schijnt de zon volop en dat betekent dat je als ouder extra moet opletten wanneer je met je kind naar buiten gaat. Verschillende objecten, zoals speeltoestellen, kunnen dan heel heet worden. Doordat de huid van een kind dunner is dan die van een volwassene, loopt een kind sneller brandwonden op. Ontdek welke zomergevaren voor verbranding bij je kind kunnen zorgen en hoe je dit kunt voorkomen.

Samen met Nederlandse Brandwonden Stichting

In de speeltuin, de auto of tuin. Deze alledaagse plekken lijken onschuldig, maar juist hier kunnen verschillende objecten gevaarlijk heet worden door de felle zomerzon. Met alle gevolgen van dien. Check onderstaand overzicht om welke gevaren het gaat.

In de speeltuin: let op glijbanen en tegels

Ga je met je kind naar de speeltuin? Let dan op de metalen glijbaan. Het is natuurlijk hartstikke leuk om hier vanaf te gaan, maar na een periode in de volle zon worden deze glijbanen gloeiend heet. Hetzelfde geldt voor andere donkere glijbanen! Ook zijn er in de speeltuin vaak speciale tegels waardoor je kind veilig kan spelen. Op een zonnige dag kun je hier maar beter van wegblijven. Ook deze ā€˜veiligeā€™ tegels worden heel heet en kunnen brandwonden veroorzaken.

Lees ook: Wat doe je als je kind brandwonden oploopt?

In de auto: check vooraf het autostoeltje

Je kent het wel. Na een dagje strand of een andere activiteit, moet je weer met de auto naar huis. Vaak zijn de stoelen dan gloeiend heet. Dat geldt ook voor een kinderautostoeltje. Daarbij kunnen de metalen delen van het autostoeltje bloedheet worden en ernstige brandwonden veroorzaken. Let daar goed op. Voel daarom altijd eerst zelf of je kind erin kan zitten. Of leg er een handdoek op gedurende de tijd die je weg blijft.

In de tuin: pas op met de tuinslang

Kinderen vinden het vaak heerlijk om lekker in een zwembadje te ravotten. Natuurlijk moet dit badje eerst gevuld worden. Als je hiervoor de tuinslang gebruikt, pas daarmee dan op. In de brandende zon kan het water in de tuinslang razendsnel opwarmen tot 60 graden. Dit kan bij jonge kinderen tot ernstige brandwonden leiden. Check daarom eerst zelf de temperatuur van het water voordat je je kind ermee in aanraking laat komen.

Heb je donkere tegels in de tuin? Laat je kind er dan niet zonder schoenen of slippers overheen lopen. Ook deze tegels worden bloedheet.

Lees ook: Veilig in de zon met je kind

Check altijd eerst zelf de temperatuur

Er zijn dus genoeg dingen om op te letten in de zomermaanden. Het belangrijkste advies is om altijd eerst zelf de temperatuur te checken, zodat je precies weet hoe heet het is voordat je kind ermee in aanraking komt.

Beeld: iStock.com/Nikola Stojadinovic

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender