Voetblaren

Voetblaren

Iedereen heeft wel eens een blaar op zijn voet. Voetblaren zijn huidblaasjes waaronder zich vocht heeft opgehoopt. Ze lijken op kussentjes. Meestal komen ze voor op de hielen of onder de voet. Normaalgesproken kunnen voetblaren niet veel kwaad en kun je ze zelf behandelen.

Oorzaak voetblaren

Je kind kan voetblaren krijgen wanneer er teveel druk of wrijving is op een bepaald gedeelte van zijn voet, of als de huid op zijn voet is verbrand. De meeste voetblaren worden veroorzaakt door te krappe of te ruime schoenen. Als je kind net nieuwe schoenen heeft gekregen, dan knellen ze vaak in het begin. Doordat hij zijn nieuwe ā€˜stappersā€™ moet inlopen, zodat ze wat soepeler worden, kan het voorkomen dat hij voetblaren krijgt. Door te ruime schoenen kan je kind ook blaren op zijn voeten krijgen. Dat komt doordat zijn voeten steeds in zijn schoenen schuiven.

Behandeling voetblaren

Over het algemeen kun je voetblaren bij je kind zelf behandelen. Maar als je Ć©Ć©n van de volgende symptomen herkent, is het verstandig om je huisarts in te schakelen:

  • De voetblaren zijn het gevolg van verbranding of schadelijke stoffen.
  • De voetblaren zijn rood en ontstoken en er komt eventueel pus uit.
  • Je kind heeft ontzettend veel pijn van de voetblaren.

Blaren die het gevolg zijn van te krappe of te ruime schoenen, kun je zelf behandelen. Het is belangrijk dat je blaren niet doorprikt. Onder een blaar vormt zich namelijk na een paar dagen al een nieuw huidje. Het vocht onder de voetblaar wordt geabsorbeerd, waarna de blaar opdroogt en vervelt. Je kunt het genezingsproces bevorderen door de voetblaren met een schoon verband te bedekken en de huid droog te houden. Gebruik geen pleister, want als je die er af haalt, kan je de voetblaar opentrekken en moet het genezingsproces weer opnieuw beginnen. Verder is het verstandig om aan de volgende dingen te denken:

  • Als je ziet dat je kind voetblaren heeft en ze zijn al open, dan kun je ze het beste ontsmetten met Betadine jodiumoplossing, want dat prikt niet.
  • Voetblaren die geen pijn doen, hoef je niet te behandelen. Het vocht onder de huid zorgt namelijk al voor een goede genezing.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kind niet te veel loopt, zodat de voetblaar rustig de tijd krijgt om te genezen. Als je kind toch niet te stoppen is, kan je hem ook nog een tijdje op zijn oude schoenen laten lopen.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Laat je kind regelmatig schone sokken aantrekken. De lichaamszouten in vuile sokken houden namelijk vocht vast, wat weer voetblaren kan veroorzaken.
  • Als je kind net nieuwe schoenen heeft, is het verstandig dat hij er niet constant op loopt. Laat hem in huis op zijn sokken of blote voeten lopen. Zo kunnen zijn voeten lekker luchten en drogen. Je kunt pleisters plakken op de onderkant van zijn voet en de hiel. Zo zijn deze ‘blaargevoelige’ plekken enigszins beschermd.
  • Wanneer je een zooltje in zijn schoen onder zijn hak stopt, staat zijn hiel wat hoger, waardoor het niet steeds langs de achterkant van zijn schoen schuurt.
  • Kies altijd de goede schoenmaat uit. Laat de schoenverkoper de voeten van je kind opmeten, zodat precies de goede maat kan worden bepaald.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender