Vinger tussen de deur bij peuter of kleuter

Vinger tussen de deur bij peuter of kleuter

Opeens zit je peuter of kleuter met zijn vinger tussen de deur. Omdat hij even niet opletteā€¦ Een hoop gehuil, een blauwe vinger en misschien zelfs wel bloed. Je zult niet de eerste moeder zijn die dat overkomt en zeker ook niet de laatste. Maar wat moet je doen?

Au! Je peuter of kleuter heeft z’n vinger tussen de deur gehad. In veel gevallen gaat het om een blauwe (geklemde) vinger, maar het kan ook erger zijn: nagelletsel of zelfs een vingertopje dat eraf ligt. DĆ­t kun je doen.

Vingertopje eraf

Leg je peuter of kleuter neer op de grond, want doordat er een wond is ontstaan door klemming, kan het zijn dat je kleine draak flauwvalt. Blijf praten en blijf kijken of goed in de gaten houden of ‘ie reageert. Houd de vinger omhoog, zo verminder je de bloeding. Raak de wond niet met je vingers aan. Mocht het heel erg blijven bloeden, dan kun je aan beide zijden van de wond hard en stevig drukken. Doe een tijdelijk steriel verbandje omheen en ga naar de EHBO met het vingertopje. Deze kun je het beste bewaren in een plasticzakje met ijs.

Nagelletsel

Bij nagelletsel zit er een bloedblaar onder de nagel. Het is eerst een rode plek, maar die wordt langzaamaan zwart. DOe een pleister of verband om de nagel, om ervoor te zorgen dat ‘ie er niet afvalt. Wordt de bloedbaar dikker? Bel dan de huisarts en ga er zo snel mogelijk naartoe. De kans is groot dat de dokter met een steriele naald de druk van de blaar haalt (doe dit niet thuis), zo heeft je peuter of kleuter minder pijn.

Blauwe vinger

Bij een blauwe vinger is er geen open wond of een heel klein wondje. In dat geval is het voldoende om je kind z’n vinger onder de kraan te laten houden voor zo’n vijf minuten. Smeer het daarna in met een verkoelend middel, bijvoorbeeld Calendula. Is er een klein wondje? Dan niet insmeren, maar desinfecteren met een ontsmettingsmiddel en verbinden met een klein gaasje.

Heeft je kind wel een grote wond? Bel dan meteen de dokter. Als het om kleine kinderen gaat, mag je eigenlijk altijd meteen komen.

Vinger tussen de deur voorkomen

Zoals bij alles kun je het beter voorkomen. Een deurbeveiliger is een goede oplossing. Er zijn verschillende vormen beveiligers. Je vindt ze bij een doe-het-zelfwinkel of babyspeciaalzaak. Je kunt ook de deurklink verticaal monteren, zodat je kind er minder gemakkelijk bij kan. Een dikke handdoek over de deur hangen of een haakje om de deur vast te zetten zijn ook goede alternatieven.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender