Verslikking of verstikking bij je kind? Alles wat je moet weten

Verslikking of verstikking bij je kind? Alles wat je moet weten

Jonge kinderen voelen vaak de drang om van alles in hun mond te stoppen. De mond is namelijk het grootste tastorgaan. Toch kleven er ook gevaren aan deze ontdekkingstocht. Je kind kan namelijk een voorwerp per ongeluk inslikken of erger ā€¦ hier zelfs in stikken. Als ouder is het daarom belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren Ć©n ook dat je weet wat je moet doen als zoā€™n situatie zich voordoet. Een cursus EHBO volgen is sowieso raadzaam.

Het zijn vaak onschuldige voorwerpen die toch een groter gevaar voor je kind vormen dan je misschien denkt. Zo kan je kind zich al verslikken in een stukje brood, snoepje of fruit. Ook een stukje speelgoed dat afbreekt kan hij in zijn mond stoppen.

Wat doe je als je kind een voorwerp heeft ingeslikt?

Als je kind een voorwerp heeft ingeslikt dat langer is dan 5 centimeter, het een scherp voorwerp betreft, een batterij of magneet is, of medicijnen of sigaretten heeft ingeslikt, bel dan direct 112 of laat iemand bellen. Deze voorwerpen kunnen ernstige gevolgen hebben. Betreft het een klein onschuldig voorwerp? Bel ook je huisarts of 112. Ook als de verslikking verholpen is moeten kinderen altijd gezien worden door een (huis)arts.

Verstikking en verslikken: wat is het verschil?

Naast inslikken kan je kind zich ook verstikken of verslikken. Wat is het verschil? Bij verslikken is je kind volledig bij zijn bewustzijn, hoest veel, kan nog praten en kan tijdens het hoesten nog diep inademen. Bij verstikking kan je kind niet praten, niet hoesten of alleen heel zacht en is het bewustzijn verminderd. Ook kan bij verstikking de huid van je kind een blauwe kleur krijgen.

Wat te doen bij verslikking of verstikking?

Je kunt flink schrikken als je kind zich per ongeluk verslikt of bijna stikt. Probeer rustig te blijven. Kijk eerst in de mond of je het voorwerp of stukje voedsel kunt zien en kunt weghalen met je vingers. Doe dit alleen als je erbij kunt komen. Als je te ver gaat met je vingers, bestaat de kans dat je het voorwerp of stukje voedsel verder de keel induwt en zo vergroot je het gevaar alleen maar.

Lichte verslikking

Lukt het niet om het voorwerp of stukje voedsel er zelf uit te halen? Check dan of je kind nog kan huilen en praten. Is het antwoord ja? Dan is er meestal sprake van een lichte verslikking. Je kind kan diep inademen, hoest of braakt. Meestal spuugt je kind het voorwerp zelf uit. Bij kleine kinderen zit de kokhalsreflex wat meer naar voren in de mond, zodat zij eerder geneigd zijn over te geven als er iets vastzit. Je kunt je kind stimuleren om te hoesten, vaak komt het vastzittende voorwerp dan zelf los.

Ernstige verslikking

Er is sprake van een ernstige verslikking als je kind niet kan praten, hoesten en huilen.

  • Bel direct 112 (of laat iemand bellen).
  • Sla maximaal vijf keer tussen de schouderbladen waarbij je na elke klap checkt of het voorwerp al is los gekomen. Kijk na elke klap of het probleem is opgelost.
  • Helpt slaan op de rug niet? Voer dan maximaal 5 buikstoten uit (geef 5 borstcompressies bij kinderen jonger dan 1 jaar).
  • Is het probleem nog niet opgelost? Geef dan afwisselend 5 slagen tussen de schouderbladen en 5 buikstoten of borstcompressies.
  • Zodra het voorwerp losschiet, kun je stoppen.
  • Ook als de verslikking verholpen is moeten kinderen altijd gezien worden door een (huis)arts.

(Bron: Rode Kruis)

Heeft je kind zich verslikt in drinken? Sla dan niet tussen de schouders, want dan doorbreek je het hoestritme. Geef ook geen slokje water. Je verergert hiermee de klachten alleen maar. Het is beter om je kind uit te laten hoesten.

Raakt je kind bewusteloos?

Dit kan een hele heftige ervaring zijn. Ben je in paniek en weet je niet wat je moet doen? Bel dan 112 en luister goed naar de instructies die je krijgt. Het is van belang dat je je kind snel plat legt op een harde ondergrond en zijn mond opent. Probeer een poging te doen om het voorwerp of stukje voedsel met je vingers te verwijderen uit de mond. Pas op dat je het voorwerp niet verder de keel induwt! Als dit niet werkt, kun je je kind beademen en reanimeren. Door het duwen op de borst kan het voorwerp los komen. Als de verstikking verholpen is, check dan goed de ademhaling van je kind en leg je kind in een stabiele zijligging. Blijf de ademhaling controleren.

Welke voorwerpen kunnen een gevaar vormen voor je kind?

Kleine kinderen zijn echte ontdekkers en naast hun grijpgrage handjes doen ze dit vooral ook met hun mond. Let dus altijd en overal goed op welke voorwerpen je kind in zijn handen heeft of kan krijgen. Vaak gaat het bij verstikking of verslikken om:

Kleine voorwerpen

Denk aan bijvoorbeeld: paperclips, muntjes, batterijen, een niet opgeblazen of geknapte ballon en knopen van kleding.

Voorwerpen met losse delen

Denk aan het klepje van de afstandsbediening of het dopje van een pen of stift.

Speelgoed

Speelgoed kan afbreken en zo kunnen er alsnog kleine onderdelen ontstaan die in de mond van je kind belanden. Vooral speelgoed voor oudere kinderen bestaat uit meerdere kleine onderdelen die ongevaarlijk lijken, maar voor jonge kinderen wel degelijk een gevaar vormen. Let op dat je kind niet aan de haal gaat met het speelgoed van een oudere broer of zus. Berg dit desnoods in een aparte box op, zodat dit niet per ongeluk door elkaar raakt.

Welke soorten voedsel kunnen een gevaar vormen voor je kind?

De meeste gevallen van verslikking komen door voedsel.

  • Let op bij etenswaren die glad en rond zijn. Denk aan: druiven, cherrytomaatjes en noten.
  • Kijk uit met zachte etenswaren, want die kunnen de luchtpijn afsluiten. Denk aan: zacht fruit, groenten, maar ook knakworstjes. Snijd etenswaren altijd in kleine stukjes. Ook harde groentes zoals stukjes rauwe wortel kunnen verstikking veroorzaken.
  • Krijgt je kind een snoepje? Vermijd bij hele jonge kinderen kleine of harde snoepjes.
  • Blijf er altijd bij als je kind iets gaat eten of te eten krijgt.

De tien etenswaren waar de meeste jonge kinderen zich in verslikken, zijn:

1. Knakworstjes
2. Popcorn
3. Spekjes
4. Rauwe worteltjes
5. Brood met pindakaas
6. Hard snoepje
7. Botjes van kip of graatjes van vis
8. Cherrytomaatjes
9. Stukjes appel
10. Blokjes kaas (of gesmolten kaas)

Ervaringen EHBO-cursus voor kinderen

Voel jij je zeker genoeg of kun je nog wel wat hulp gebruiken zodat je precies weet hoe je moet handelen? Een cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen via Livis helpt je hierbij. Deze moeders waren erg enthousiast over de cursus.

Bea: “Hele leuke en interactieve cursus. AED is ook aan bod gekomen. Erg fijn om op deze manier te leren!”

Marianne: “Ik vond de cursus erg uitdagend. Het was ook verrassend om te zien hoe de aanpak van baby’s en kinderen verschilt. Erg fijn om hulp en tips van de instructeur te krijgen.”

Aukje: “Goede cursus. Duidelijke uitleg. En de praktijkcursus is goed. Ze zet je tot nadenken en daardoor tot goed handelen in lastige situaties.”

Beeld: iStock.com/olesiabilkei

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender