Vergiftiging

Vergiftiging

Tussen je kind z’n tweede en vijfde levensjaar komen de meeste vergiftigingen voor. Je kind is op deze leeftijd veel aan het onderzoeken en proeven, en stopt alles in zijn mond. De grootste boosdoeners zijn medicijnen (28%), kinderen zien die vaak voor snoepjes aan. Gevolgd door schoonmaakmiddelen (25%).

Samen met VeiligheidNL

Symptomen vergiftiging

Hoe weet je dat kind iets giftigs in zijn mond heeft gestopt? Let goed op de volgende symptomen om te achterhalen wat je kind heeft binnen gekregen.

Medicijnen, alcohol, tabak en gifplanten.

  • Je kind raakt buiten bewustzijn
  • Je kind wordt zonder een direct aanwijsbare reden plotseling ziek

Reinigings-, ontkalkings- en bleekmiddelen

  • Je kind heeft hevige pijnen en de huid is rood
  • … heeft problemen met ademhalen en slikken
  • … heeft brandwonden op zijn lippen, tong en gehemelte en er treden bloedingen op

Waspoeder en afwasmiddel

  • Je kind heeft pijn in zijn maag en darmen
  • … kan moeilijk ademhalen
  • … heeft brandwonden op zijn lippen, tong en gehemelte

Behandeling vergiftiging

Probeer zo snel mogelijk te achterhalen wat je kind heeft ingeslikt of gegeten. Bel altijd direct 112 en volg de instructies van de 112-medewerker op. Indien geadviseerd wordt om naar het ziekenhuis te gaan, neem dan indien mogelijk de resten van het product of de verpakking mee.

Laat je kind niet braken en geef geen drinken of Norit. Doe dit alleen als de 112-medewerker zegt dat dit nodig is.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk risico loopt op vergiftiging. Berg daarom alle medicijnen veilig op in een medicijnkastje. Plaats het kastje buiten het bereik van je kind. Zoek veilige plaatsen voor je reinigings-, ontkalkings- en bleekmiddelen, dus hoog of achter slot en grendel. Verder is het verstandig om giftige producten zoveel mogelijk met kinderveilige sluitingen aan te schaffen. Maar let op, een kindveilige sluiting biedt geen garantie dat je kind deze niet kan openen, het maakt het wel moeilijker.

Lees het etiket! Check de symbolen, waarschuwingen en volg de veiligheidsadviezen op. En sluit de verpakking altijd goed af, ook tijdens het gebruik.

Gifwijzer App

Vergiftiging? Weet wat je moet doen en hoe je het kunt voorkomen. Download de Gifwijzer app (iTunes & Google Play), deze app van VeiligheidNL is speciaal ontwikkeld voor ouders met jonge kinderen.

Onderzoek

Per jaar zijn er 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. Want wat gebeurt er als je kinderen de keus geeft tussen huishoudchemicaliën en speelgoed?

Wil je meer weten over het voorkomen van vergiftiging bij je kind? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender