Veilige tuin

Veilige tuin

In de tuin kan je kind heerlijk spelen. Maar de tuin is ook een plek vol gevaar. Denk aan giftige planten, de vijver of de schuur met gevaarlijk gereedschap.

Samen met VeiligheidNL

Giftige planten

Felgekleurde bessen en bloemen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je kind. Omdat je kind nog zo klein is, is hij gevoeliger voor gif dan een volwassene. Doorloop de tuin en kijk welke bloemen en struiken een gevaar vormen. Verwijder deze planten of verzet ze naar een plaats waar je kind niet bij kan komen. Wist je dat bijvoorbeeld de taxus erg giftig is? Vraag bij het tuincentrum in jouw buurt of zoek op internet welke planten nog meer risico opleveren.

Je kind en water

Bij gevaar in de tuin denk je waarschijnlijk direct aan de vijver. Maar ook het zwembadje dat je ā€™s zomers neerzet kan gevaar opleveren. Je kind kan al verdrinken in een klein laagje water van slechts enkele centimeters. Dus ā€¦ even geen vijver zo lang je kind nog klein is, plaats een goed afsluitbaar hek eromheen of dek de vijfer af met een metalen rooster. En natuurlijk geldt: altijd toezicht houden met water in de tuin!

Niet vergeten: de schuur

De schuur of het berghok wordt nog wel eens vergeten, terwijl we hierin juist de gevaarlijkste dingen opruimen. Tuingereedschap, gewoon gereedschap, verf, verdelgingsmiddelenā€¦ Zorg ervoor dat je kind hier niet bij kan komen.

Veilig in de zandbak

Een zandbak of ander speeltoestel is het veiligst als zij op het gras staat of op speciale rubber tegels. Als je een houten zandbak hebt, let er dan op dat er geen scherpe splinters uitsteken. Een zandbak met deksel is wel zo handig. Zo wordt het geen openbaar toilet voor ongenodigde gastenā€¦. En natuurlijk een grasmat vrij van steentjes en andere scherpe voorwerpen.

Barbecueƫn

Barbecueƫn is gezellig en lekker, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Ook als je een elektrische barbecue hebt, moet je opletten. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en houd je kind uit de buurt, ook als je al klaar bent met eten. De kooltjes blijven namelijk nog heel lang heet. Plaats eventueel een (openhaard)hekje voor de barbecue. Zorg er ook voor dat je kind niet bij de barbecuespullen (lucifers, kooltjes, aanmaakblokjes etc.) kan komen. Een houtskoolbarbecue kun je na gebruik afdekken met zand.

Balkon

Heb je geen tuin, maar een balkon, dan zijn er extra dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je kind niet tussen de spijlen van het balkon kan vallen, mag de afstand tussen de spijlen niet meer zijn dan tien centimeter. Is de afstand groter, bevestig dan een plexiglas of houten plaat voor de afscherming over de hele lengte en hoogte. Je kunt ook een stevig doek tussen de spijlen doorvlechten. Bevestig het doek goed strak aan de spijlen. Let erop dat er geen plantenbakken, stoelen of andere opstapjes staan waar je kind op kan klimmen.

Wil je meer weten over een veilige tuin voor je kind? Lees verder op VeiligheidNL.