Zo zorg je voor een veilige en kindvriendelijke tuin
In de tuin kan je kind heerlijk spelen. Maar de tuin is ook een plek waar je rekening moet houden met een aantal risicoās. Denk aan giftige planten, de vijver of de schuur met gevaarlijk gereedschap.
Beoordeeld door
Mieke CotterinkDeskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL
Controleer op giftige planten
Felgekleurde bessen en bloemen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je kind. Omdat je kind nog zo klein is, is hij gevoeliger voor gif dan een volwassene. Doorloop de tuin en kijk welke bloemen en struiken een gevaar vormen. Verwijder deze planten of verzet ze naar een plaats waar je kind niet bij kan komen. Wist je dat bijvoorbeeld de taxus erg giftig is? Vraag bij het tuincentrum in jouw buurt of zoek op internet welke planten nog meer risico opleveren.
Je kind en water
Bij gevaar in de tuin denk je waarschijnlijk direct aan de vijver. Maar ook het zwembadje dat je ās zomers neerzet kan gevaar opleveren. Je kind kan al verdrinken in een klein laagje water van slechts enkele centimeters. Dus ā¦ even geen vijver zo lang je kind nog klein is, plaats een goed afsluitbaar hek eromheen of dek de vijfer af met een metalen rooster. En natuurlijk geldt: altijd toezicht houden met water in de tuin!
Niet vergeten: de schuur
De schuur of het berghok wordt nog wel eens vergeten, terwijl we hierin juist de gevaarlijkste dingen opruimen. Tuingereedschap, gewoon gereedschap, verf, verdelgingsmiddelen. Zorg ervoor dat je kind hier niet bij kan komen.
Veilig in de zandbak
Een zandbak of ander speeltoestel is het veiligst als zij op het gras staat of op speciale rubber tegels. Als je een houten zandbak hebt, let er dan op dat er geen scherpe splinters uitsteken. Een zandbak met deksel is wel zo handig. Zo wordt het geen openbaar toilet voor ongenodigde gastenā¦. En natuurlijk een grasmat vrij van steentjes en andere scherpe voorwerpen.
Afsluiten van de tuin
Een veilige tuin voor je kind is een tuin die je goed kunt afsluiten door een poort of hek. Hoe is dat bij jou geregeld? Controleer of je je kind niet uit de tuin kan ontsnappen. Zonde als jouw tuin kidsproof is en je kind alsnog gevaar loopt, omdat hij bij de buren een giftige plant tegen te komt en in zijn mond stopt of daar in de vijver valt.
Eigen speelhoekje
In je tuin kun je een hoekje inrichten dat speciaal is bedoeld om te spelen. Echt veel heeft je kind daarvoor niet nodig. Leg er bijvoorbeeld wat (veilige) materialen neer waarmee hij torens kan bouwen. Scherm het hoekje niet af zodat je je peuter in de gaten kunt houden.
Veilig speeltoestel
Als je er ruimte voor hebt, kun je een klim- of speeltoestel in je tuin neerzetten. Hierop kan je kind heerlijk zijn energie kwijt. Je hoeft niet bang te zijn dat je peuter snel op zoān duur toestel is uitgekeken. Iedere keer zijn er andere spelletjes mee te verzinnen. Gooi er anders een keer een laken overheen en hij heeft zijn eigen hut. Een speeltoestel dat bijna net zo onmisbaar is als de zandbak, is de schommel. Als je een toestel aanschaft Let erop dat het toestel het CE-markering heeft; dat moet op het toestel Ć©n op de verpakking staan. Bovendien hoort erop te staan voor welke leeftijd het toestel geschikt is. Lees meer over veilige speeltoestellen.
Geschikte ondergrond
Is het speeltoestel hoger dan anderhalve meter? Zorg voor een geschikte ondergrond. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan ook. Ga je een trampoline in je tuin plaatsen? Lees meer over veilig spelen op een trampoline.
Zelf bouwen
Wil je zelf een speeltoestel bouwen? Let dan extra goed op de veiligheid. Gebruik hout dat niet splintert (bijvoorbeeld beukenhout) en verf zonder lood. Natuurlijk mag het toestel niet wankelen en geen uitstekende of loszittende delen bevatten.
Veiligheid op het balkon
Heb je geen tuin, maar een balkon, dan zijn er extra dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je kind niet tussen de spijlen van het balkon kan vallen, mag de afstand tussen de spijlen niet meer zijn dan tien centimeter. Is de afstand groter, bevestig dan een plexiglas of houten plaat voor de afscherming over de hele lengte en hoogte. Je kunt ook een stevig doek tussen de spijlen doorvlechten. Bevestig het doek goed strak aan de spijlen. Let erop dat er geen plantenbakken, stoelen of andere opstapjes staan waar je kind op kan klimmen.
Barbecueƫn met je kind
Barbecueƫn is gezellig en lekker, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Ook als je een elektrische barbecue hebt, moet je opletten. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en houd je kind uit de buurt, ook als je al klaar bent met eten. De kooltjes blijven namelijk nog heel lang heet. Plaats eventueel een (openhaard)hekje voor de barbecue. Zorg er ook voor dat je kind niet bij de barbecuespullen (lucifers, kooltjes, aanmaakblokjes etc.) kan komen. Een houtskool barbecue kun je na gebruik afdekken met zand.
Wil je meer weten over een veilige tuin voor je kind? Lees verder op VeiligheidNL.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.