Veilig in de zon met je kind? Dit moet je weten

Veilig in de zon met je kind? Dit moet je weten

De zon schijnt en je wilt lekker naar buiten met je gezin. Heerlijk! Pas alleen op, want de zon kan verraderlijk zijn. En hoe goed je ook je best doet, verbranding ligt op de loer. Wist je dat de huid van je kind dunner is dan je eigen huid? Hierdoor verbrandt je kind nog sneller. Zorg daarom dat je voldoende bescherming tegen de zon biedt. Benieuwd wat je allemaal kunt doen om verbranding te voorkomen? Hieronder vind je tips en adviezen, zodat je samen met je kind op een zonnige dag veilig kunt buitenspelen.

Hoe gevaarlijk is de zon voor mijn kind?

Probeer altijd te voorkomen dat je kind verbrandt door de zon. Een behoorlijke verbranding kan blijvende schade tot gevolg hebben. De huid wordt iedere maand vernieuwd, maar zonschade door verbranding of een overdaad aan UV wordt permanent in het systeem opgeslagen. Wanneer een kind verbrandt, draagt het die schade het hele verdere leven met zich mee. Zonschade vergroot de kans op het krijgen van huidkanker. Oppassen dus! Gelukkig kan de huid heel goed kan worden beschermd tegen uv-straling en zonkracht.

Hoe komt het dat jonge kinderen snel verbranden?

Pas als je kind vier jaar is, is zijn huid volledig ontwikkeld. Tot die tijd kan de huid van je kind zichzelf maar 5 tot 10 minuten beschermen tegen de zon. De huid droogt namelijk sneller uit en is extra gevoelig voor UV-straling. Ook maakt je kind nog nauwelijks melanine aan. Dit is het stofje dat zorgt dat je bruin wordt en zo ook bescherming biedt. De kans op verbranding is bij (jonge) kinderen daarom erg groot.

Zonnen zonder zorgen? Deze tips helpen je

  • Allereerst is het heel verstandig om uit te zoeken wat voor huidtype je kind heeft. Ook is het raadzaam om te checken wat de zonkracht is op de locatie waar je op dat moment verblijft.

  • En dan is het zaak om de kostbare huid optimaal te beschermen. De eerste beschermende laag van zonnebrandcrème kan het beste een half uur vóór het in de zon gaan worden aangebracht. Smeer je kind(eren) ’s ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken.

  • Smeer je kind altijd in met een zonnebrandproduct met een hoge factor voordat je met hem naar buiten gaat. Ook in de schaduw is smeren noodzakelijk. Kies een geschikte zonnebrandproduct voor kinderen. Smeer je kind niet alleen in als je naar het strand gaat. Doe dit in de lente en de zomer ook als je naar de supermarkt wandelt of in de tuin zit.

  • Er bestaan speciale polsbandjes die precies aangeven wanneer je opnieuw moet smeren én wanneer je beter de schaduw kunt opzoeken. Houd de huid van je kind goed in de gaten. Smeer hem na het zwemmen altijd opnieuw in. Een kinderzonnebril beschermt de ogen van je kind tegen de schadelijke UV-straling.

  • Vermijd in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur liever de zon. Vermijd in die periode in ieder geval rechtstreeks contact van de kinderhuid met de zon. Bescherm je kind tussen 12.00 en 15.00 uur als het even kan met beschermende kleding: zoals een petje en uv-werende kleding. Ook een zonnebril bij je kind is raadzaam. Gewone kleding is vergelijkbaar met factor 15 en biedt tussen twaalf en drie uur ’s middags onvoldoende bescherming! Een nat wit t-shirtje laat zelfs heel veel uv-straling door en beschermt vrijwel niet.

  • De rest van de dag moet de kinderhuid iedere twee uur royaal met zonnebrandcrème worden ingesmeerd. Een zonnebrandcrème die de hele dag beschermd - waterproof of niet - bestaat niet. Dus na zwemmen en afdrogen meteen weer zonnebrandcrème aanbrengen. KWF adviseert om kinderen altijd minimaal met SPF 30 te beschermen.

  • Maak vooral niet de fout om de left overs van vorig jaar te gebruiken. De werking is aanzienlijk afgenomen door blootstelling aan warmte en licht. Na opening is een zonnebrandcrème hooguit een jaar houdbaar. Gebruik je toch left overs, dan ligt verbranding op de loer.

  • Is insmeren een struggle? Maak van het insmeren een spelletje. Zet stipjes op armen, benen of gezicht en laat je kindje de stipjes met elkaar verbinden. Of smeer elkaar in. Maak het leuk!

  • Weinig tijd of heeft je kind geen zin in een spelletje? Laat je kind met de dop van de zonnebrandcrème spelen of geef ze een tussendoortje ter afleiding.

  • Ondanks deze beschermende maatregelen is het absoluut af te raden om op het middaguur in de zon te vertoeven met je kinderen. Als je kind geen middagslaapje meer doet, laat hem dan in de schaduw of binnen spelen. Of lees samen een boekje in de schaduw.

Help, mijn kind is verbrand door de zon. Wat nu?

Is je kind onverhoopt toch verbrand door de zon? Dan kun je de volgende dingen doen.

  • Zorg dat je kind direct uit de zon gaat

  • Koel de huid. Gebruik natte doeken. Leg een vochtige doek op de verbrande huid, maar wrijf niet, want dat doet pijn. De doek moet ook niet te koud zijn, dat zorgt voor rillingen.

  • Smeer je kind ’s avonds in elk geval in met een verkoelende en verzorgende aftersun. Warmte-uitslag kun je verminderen door een natte washand op de gevoelige plek te leggen. Talkpoeder helpt om verdere irritatie te voorkomen. Een badje met lauw water kan de nodige verkoeling geven.

  • Geef als het nodig is een kinderparacetamol (lees de bijsluiter voor de juiste dosering).

  • Laat eventuele blaren heel, prik ze niet door.

  • Blijf uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.

  • Strakke kleren zitten nu niet lekker. Laat je kind ruime, katoenen kleding dragen.

  • Laat je kind veel water drinken en let op verschijnselen als duizeligheid, braken, koorts en blaren. Waarschuw dan de huisarts.

Tot slot: vergeet ook dit niet

  • UV-stralen kunnen door glas heen. Bescherm je kind ook in de auto.
  • Een T-shirt biedt slechts bescherming ’ter waarde van’ factor 10 zonnebrandmiddel.
  • En een nat T-shirt slechts voor factor 2!
  • Er bestaat speciale UV-werende kleding die qua bescherming gelijkstaat aan factor 50.
  • Zorg voor een goede kinderzonnebril met CE-keurmerk.
  • Leg wanneer het heel warm is een handdoek over de autostoel van je kleine en zorg voor zonneschermen.

Lees ook: Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender