Tand uit de mond bij je kind
Als je kind valt of ergens tegenaan stoot, kan het gebeuren dat een tand loszit in de mond, beschadigd raakt of zelfs uit de mond valt. Dat is altijd schrikken! Als je kind nog een melkgebit heeft, wordt hier meestal niets aan gedaan. Soms zal de tand getrokken moeten worden - bij een ernstige beschadiging - om te voorkomen dat het gaat ontsteken of nog verder afbrokkelt. Een tandarts kan ervoor kiezen om je kind te verwijzen naar een speciale kindertandarts.
Beoordeeld door
Marit VerschuurenExpert mondgezondheid en gedragsverandering
Wie heeft het vroeger niet gehad? Een tand door de lip of uit de mond. Niet gek, want als kind ben je lekker aan het spelen en kan er wel eens iets mis gaan. Toch schrik je als ouder - en als kind - behoorlijk als er ineens allemaal bloed uit de mond komt.
Wat doe je als de tand (of een gedeelte) is uitgevallen?
- Raak de tandwortel zo min mogelijk aan.
- Neem meteen contact op met je tandarts, of met de spoedtandarts.
- Is de tand er helemaal uit? Pak de tand bij de kroon vast en niet bij de wortel, om de terugplaatsing succesvoller te maken
- Spoel de tand af met melk, water of lenzenvloeistof.
- Gaat het om een blijvende (volwassen) tand? Zet dan de tand op zijn plek in de mond van je kind terug tot je bij de tandarts bent. Doe dit nooit bij melktanden! Twijfel je? Neem dan de tand mee in een bakje melk of bewaar hem onder je tong.
- De tandarts controleert de tand en plaatst deze terug, indien mogelijk.
- Terugplaatsing van blijvende tanden kan binnen 1,5 uur na het ongeluk, bel dus direct je tandarts.
Tand door lip
Heeft je kind een tand door zān lip? Dan is het in veel gevallen voldoende om het wondje dicht te drukken met een nat washandje of met een steriel gaasje. Na een paar minuten stopt het bloeden dan vaak vanzelf. Werkt dat niet? Schakel dan de huisarts in. Doe dat ook als:
- De tand vast blijft zitten in de lip
- De wond breder dan 1 centimeter is in de mond
- De wond is uitgescheurd aan de buitenkant en daardoor breder dan 1 centimeter is
- Er kenmerken zijn van een infectie
- De wond door het lippenrood (dus het gekleurde deel van de lip) heen gaat (dus vanuit het lippenrood naar de ‘gewone’ huid)
Als een wondje kleiner is dan 1 centimeter en in het mondslijmvlies en binnen het lippenrood zit, is het binnen een paar dagen genezen en is er dus geen reden tot paniek.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marit Verschuuren.