Stoten

Stoten

Je kind kan zich lelijk stoten aan de meubels in je huis. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je hem (en jezelf!) flink wat tranen besparen.

Kruiphoogte

Bekijk je kamer vanuit ‘kruiphoogte’. Zo zie je goed welke plekken voor je kind gevaarlijk zijn. Eventueel kun je scherpe punten en hoeken van tafels, kasten en vensterbanken afronden. Vind je dit te rigoureus? Bij doe-het-zelfzaken, thuiszorgwinkels en babyspeciaalzaken zijn beschermhoekjes verkrijgbaar in verschillende soorten en maten die je eroverheen kunt schuiven.

Zet kasten vast

Sommige kinderen zijn dol op klimmen en klimmen met gemak in een (boeken)kast of stelling. Je moet er niet aan denken dat deze voorover valt … Om dit te voorkomen kun je het meubel het beste aan de muur verankeren. Hiervoor zijn speciale metalen hoekstukken te koop bij de ijzerwinkel of doe-het-zelfzaak. Monteer de hoekstukken aan de bovenkast van de kast of staander, nooit aan losse delen, zoals planken. Gebruik grote pluggen en veranker het meubel op twee plaatsen.

Eerste hulp

Het kan altijd gebeuren dat je kind zich toch ergens aan stoot. Een dikke kus van mama doet wonderen! Daarnaast kun je een zak met ijs (met een theedoek eromheen) op de zere plaats leggen om de zwelling tegen te gaan. Als de huid niet beschadigd is, kun je de plek insmeren met een speciale zalf tegen kneuzingen en blauwe plekken. Ga met ernstigere verwondingen altijd naar de huisarts.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender