Splinter bij kind verwijderen: hoe doe je dat?

Splinter bij kind verwijderen: hoe doe je dat?

Naast snijwonden, schaafwonden en blauwe plekken heeft ieder kind wel eens een splinter. Bij het spelen kunnen kleine splinters hout, glas, metaal of een doorn gemakkelijk in de huid blijven steken. Splinters kun je in de meeste gevallen op makkelijke wijze verwijderen.

Splinter bij je kind verwijderen

  • Was de plek rond de splinter met schoon water en zeep. Laat het wondje vervolgens ongeveer tien minuten weken in warm water. Als het je niet lukt om de plek onder te dompelen, kun je een stuk verband onder de warme kraan houden en dat vervolgens op de plek aanbrengen.
  • Wanneer een stukje van de splinter uit de huid van je kind steekt, kun je deze verwijderen met een pincet. Trek de splinter er in dezelfde richting uit als hij erin is gegaan. Het is heel belangrijk dat je het pincet eerst ontsmet; zo is de kans op eventuele infecties kleiner. Je kunt een pincet ontsmetten door hem met alcohol schoon te maken of door hem in het blauwe gedeelte van een vlam te houden en daarna te laten afkoelen.
  • Als de splinter zich helemaal onder de huid van je kind bevindt, kun je hem het beste met een speld of naald eruit pulken. Denk eraan dat je ook de speld of naald eerst ontsmet. Door het weken is de huid van je kind zacht geworden, waardoor je het gemakkelijk boven de splinter kunt openpeuteren. Je kunt de splinter nu pakken met het pincet. Stel je kind gerust: zeg hem dat het allemaal best wel meevalt. Beloof hem bijvoorbeeld iets lekkers wanneer hij goed meewerkt.

Nu de splinter eruit is, kun je het wondje nog een klein beetje aanduwen, zodat er wat bloed uitkomt. Hierdoor kan het vuil eruit komen en wordt de wond schoon. Het is verstandig om de wond nog eens te wassen met water en zeep en er daarna desinfecterende crème op aan te brengen. Tenslotte kun je de wond afdekken met een pleister.

De splinter wil er niet uit

Wanneer het je niet lukt de splinter eruit te halen, dan kun je de plek gedurende 15 tot 30 minuten in warm water met zeep of in een sopje met Biotex houden. Herhaal dit een aantal dagen ongeveer drie keer per dag. Meestal werkt de splinter zichzelf er dan uit of is hij gemakkelijker te verwijderen. Let er in de tussentijd wel op dat je kind niet zelf aan het wondje begint te pulken.

Wanneer naar de dokter?

  • Als je kind een glassplinter heeft. Probeer niet om deze er zelf uit te halen, want hierdoor kun je je kind snijden.
  • Als de splinter erg diep in de huid zit.
  • Als je kind erge pijn heeft wanneer je de splinter eruit probeert te halen.
  • Als je na een aantal dagen de plek regelmatig in warm water met zeep of in een sopje Biotex te hebben gehouden de splinter nog niet onder de huid van je kind vandaan krijgt.
  • Als het gebied om de wond rood is, gezwollen is en warm aanvoelt. Dit betekent dat de wond geïnfecteerd is geraakt.
  • Als je kind een splinter heeft en zijn laatste tetanusinjectie meer dan vijf jaar geleden is. Wanneer er straatvuil of modder aan de splinter heeft gezeten, kunnen er namelijk tetanusbacteriën in het gewonde deel van zijn huid binnendringen.
  • Als je kind een splinter in zijn oog heeft.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender