Snij- en schaafwonden

Snij- en schaafwonden

Als je kind een snij- of schaafwond oploopt, komt er bijna altijd bloed bij kijken. Deze bloedingen ontstaan doordat er een bloedvat wordt gescheurd of doorgesneden. De sterkte van de bloeding is afhankelijk van het type bloedvaten en de grootte van de wond.

Kenmerkende eigenschappen van een snij- en een schaafwond

  • Snijwond: Er komt veel bloed uit de wond. De wondranden zien er ’netjes’ uit.
  • Schaafwond: Er komt weinig bloed uit de wond. Uit de wond komt vocht naar buiten.

Behandeling kleine snij- en of schaafwonden

Een kleine wond kun je het beste behandelen door deze met leidingwater en eventueel wat zeep uit te wassen. Kijk hierbij uit dat je niet te veel in de wond wrijft. Spoel de zeep vervolgens van de wond af met veel schoon water. Als je hierna een jodiumvrij desinfecteermiddel op de wond doet, ga je eventuele infecties tegen. Doe tenslotte een verband of een pleister op de wond, zodat er geen vuil in kan komen.

Met name bij kleine wonden bestaat het gevaar van tetanus. Wanneer de wond van je kind is besmet met straatvuil of modder, kunnen er namelijk tetanusbacteriƫn in het gewonde deel van zijn huid binnendringen. Waarschijnlijk is je kind al tegen tetanus ingeƫnt met het DKTP- of DTP-vaccin, maar als dit meer dan vijf jaar geleden is, moet hij een herhalingsinjectie hebben.

Behandeling grote snij- en of schaafwonden

Als je kind een hevig bloedende wond heeft, moet hij meteen naar de dokter. Je kind loopt bij grote wonden het gevaar om te veel bloed te verliezen, waardoor hij in het ergste geval in een shock komt of bewusteloos raakt. Breng bij een hevig bloedende wond een drukverband aan over het verband dat je al op de wond hebt aangebracht. Als je geen (druk)verband in huis hebt, kun je ook schoon materiaal op de wond drukken, zoals een schone zakdoek. Pas wel op dat je het verband niet te strak aanlegt, want daardoor kun je het wondweefsel beschadigen.

Verder is het belangrijk dat je hevig bloedende wonden niet uitspoelt of schoonmaakt. Wanneer je dit wel doet, kunnen virussen en bacteriƫn de wond infecteren. Wondkorsten of voorwerpen die in de wond zitten, moet je gewoon laten zitten, anders kan je kind namelijk opnieuw bloedingen krijgen. Laat het verwijderen hiervan over aan een dokter.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel ieder kind wel eens een snij- of schaafwond oploopt, kun je de kans daarop natuurlijk wel verkleinen. Zorg er in eerste instantie voor dat je kind ā€˜bijā€™ is met de tetanusinjecties. Als hij dan een keer een kleine wond oploopt, heeft hij in ieder geval geen kans om besmet te raken met tetanus. Zorg er verder voor dat je scherpe voorwerpen, zoals messen en scharen, zoveel mogelijk uit de buurt van je kind houdt, zodat hij er niet mee kan spelen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender